Waarom komt dit getal vandaan?
Het is algemeen bekend dat 10.000 stappen het streven is van velen en de meeste fitnesstrackers en smartwatches staan hier ook op ingesteld. Maar waar komt dit getal vandaan? Je zou verwachten dat iemand daar goed onderzoek naar heeft gedaan, maar niets is minder waar. Het begon namelijk allemaal rond de Olympische Spelen 1964 als een marketingstunt om stappentellers te verkopen. Dit jaar was er veel aandacht voor fitness waar de bedrijven van wilde profiteren. Een van die bedrijven was Yamasa. Zij maakten reclame voor de stappenteller Manpo-kei, wat Japans is voor 10.000. Dit is waarschijnlijk de reden waarom deze vuistregel is blijven hangen bij veel mensen.
Is 10.000 stappen zetten per dag gezond of niet?
Er is toentertijd dus nooit wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Het bedrijf heeft het getal gewoon gekozen omdat het een mooi rond getal is. Sindsdien is er wel veel onderzoek gedaan naar wandelen en gezondheid. Hieruit blijkt dat het zetten van 10.000 stappen logischerwijs goed voor je is. Wat wel bijzonder is, is dat er uit onderzoek bij ouderen is gebleken dat vanaf 7.500 stappen vrijwel geen verschil meer is in de effecten op de gezondheid.
Volgens de Hartstichting is het streefgetal 8.000, maar alle stappen tellen mee. Ze zeggen dat het het beste is om je stappen goed te verdelen. Een voorbeeld wat ze geven is om gedurende de dag 5.000 stappen te zetten tijdens je normale activiteiten. Als je daarnaast 30 minuten intensief beweegt mag je er 3.000 bij optellen. Dit kan een halfuurtje wandelen, fietsen of zwemmen zijn. Dus kijk niet zo streng naar je stappen en ga lekker bewegen.
Wil je weten hoeveel calorieën je verbrandt tijdens het wandelen? Check dan hoe gezond wandelen nou echt is.