Met het nemen van risico maak je jezelf kwetsbaar. En jezelf kwetsbaar neerzetten is iets dat we niet graag doen. We kiezen graag voor het vertrouwde spoor, waarvan het eindstation lekker voorspelbaar is. Wat in lijn is met wat de rest van de omgeving doet. Want stel je voor dat je vreemd wordt aangekeken?

Maar het nemen van risico’s is de enige manier om het verder te schoppen. Om stappen te maken in zowel je professionele als persoonlijke ontwikkeling. Ja, een risico kan gepaard gaan met falen en afgang, maar het betekent ook niet dat je zonder parachute uit een vliegtuig moet stappen. Een risico nemen is doordacht en gepland. Risiconemers hebben oog voor detail, zijn getraind en bestuderen situaties goed voordat ze er met beide benen in gaan. Het zijn meer nerds, dan superhelden. Hoe beter je weet wat je tegengaat komen en wat je doelen zijn, hoe groter de kans op slagen.

Wikken en wegen
Het is niet aan te raden direct met al je kaarten te spelen, maar stap voor stap een kaart op tafel te gooien. Door het nemen van kleinere stappen, leer je waar verbeterpunten zitten en hoe deze te weerleggen zijn. Probeer in te schatten wat de minder gewenste resultaten van de gok kunnen zijn. Dat doe je vaak op basis van gevoel, maar soms is het goed om hier percentages aan te hangen. Zet dit tegenover de eventuele positieve uitkomsten ervan. Vaak zijn de gains zoveel meer waard dan het verlies.

De probleemoplossende jij aanspreken
Het ondernemen van iets ongewoons en ongemakkelijkst is ook de enige manier om succes te behalen. Succes is niet iets dat aan komt waaien, maar iets wat je na dient te streven door nieuwe dingen te proberen. Hoe comfortabeler jij wordt met het ontdekken van het onbekende, hoe meer jij leert over jouw kunnen. En hoe succesvoller jouw deze ervaringen zijn, hoe zelfverzekerder jij wordt. Je zal zien dat zich nieuwe kansen voordoen, die je voorheen nog niet had voorzien. Het zal je creativiteit een impuls geven. Je begeeft jezelf namelijk op onbekende gronden, waardoor de probleemoplossende jij z’n best moet gaan om een oplossingen in kaart te brengen en dus wordt gedwongen onontdekte vaardigheden aan te spreken.

Opschudding
Het nemen van risico’s is niet iets goeds of slechts. Ja, met het nemen van een risico onderneem je vaak iets ongewoons en natuurlijk kan dit negatieve gevolgen hebben. Het is niet voor niks een risico. Dit kan ongemakkelijk aanvoelen en het kan scheve gezichten geven, maar het zorgt er wel voor dat jij in beeld komt. Je zorgt voor wat opschudding, wat de enige manier is om verandering te realiseren waar nodig. En maak je niet druk als je eerste schot niet succesvol de roos raakt. Het geeft hoogstwaarschijnlijk wel inzicht in waar je wel moet mikken wat productiviteit, effectiviteit en efficiëntie ten goede komt.