Zorg voor onderwerp

Bereid je voor. Voordat je aankomt op een plek waar je social moet gaan doen, moet je al wat onderwerpen bij de hand hebben om over te kunnen praten. Series die je hebt gecheckt, wat je doet met Oud & Nieuw, visies op het nieuws. In ieder geval onderwerpen waar je met iedereen over kan praten.

small-talk-6

Vermijd “Hoe gaat het?”

Hier wordt niemand warm van. De antwoorden die je gaat krijgen zijn: “Goed” of “Goed”. Kan je niks mee. Probeer deze vraag te vervangen voor “Praat me even bij. Wat is er gebeurd in de tijd dat ik je niet heb gezien en gesproken?”, of bij collega’s: “Vertel, hoe vul jij je vrije tijd in?”.

small-talk-4

Blijf bij een onderwerp

“Wat voor werk doe je?” is een prima opener, maar ga er dan op door. Vraag wat diegene leuk vindt aan zijn of haar baan, of wat voor voldoening ze halen uit hun hobby’s.

small-talk-5

Bereid antwoorden voor

Bepaalde vragen ga je krijgen. Dat weet je. “Hoe gaat het op werk?”, bijvoorbeeld. Zorg dat je verder komt dan enkel het antwoord “Ja, lekker”. Met antwoorden die bestaan uit één of twee woorden zal niet een gesprek vorderen. Zorg ervoor dat je een boeiend verhaal kan vertellen. Geef je gesprekspartner de mogelijkheid om ergens op in te haken. Bijvoorbeeld op de vraag: “Wat doe je komende zomer?” – “Lekker minder werken en meer tijd hebben om te thuis wat dingen te doen” – “Heerlijk! Wat voor dingen ga je thuis doen?”.

small-talk-3