
Felle strijd: Mark Zuckerberg moet mogelijk Instagram en WhatsApp verkopen
De baas van Instagram en WhatsApp, Mark Zuckerberg, wordt wellicht gedwongen om zijn bedrijven te verkopen. Er is een antitrustzaak tegen Zuckerberg gestart en de verkoop van zijn bedrijven is een mogelijke uitkomst.
Antitrustzaak
In Washington is vandaag een antitrustzaak tegen Meta van start gegaan. Meta, het bedrijf van Zuckerberg, wordt door de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) ervan beticht dat ze de concurrentie uitschakelen. Meta is er niet over te spreken en zegt op zijn beurt dat de FTC de realiteitszin is verloren.
De mededingings- en consumentenwaakhond heeft gezegd dat de overname van Instagram en WhatsApp door Meta het bedrijf een eigen monopoliepositie heeft gegeven. Dat er een zaak is, is tamelijk bizar te noemen. De FTC heeft nota bene zelf in 2012 en 2014 de overnames door Meta goedgekeurd en destijds toegegeven de uitkomsten te blijven volgen.
Zuckerberg verliest mogelijk Instagram en WhatsApp
Volgens de BBC kan Zuckerberg gedwongen worden Instagram en WhatsApp te verkopen als de FTC in zijn gelijk wordt gesteld door de rechter. De FTC gebruikt als argument dat de aankoop van Instagram werd gebruikt om de groeiende concurrentie van Facebook tegen te gaan. Zuckerberg zei ooit: ”Het is beter om een bedrijf te kopen, dan ermee te concurreren.”

Meta is absoluut niet te spreken over de zaak en stelde dat de FTC een klopjacht op hen heeft geopend. Ze zeiden zelf: ”Een 17-jarige nog kan zien dat er hartstikke veel concurrenten zijn, waaronder iMessage, TikTok en X.”
Het is duidelijk dat de twee partijen er samen niet uit gaan komen. Zuckerberg zal zelf ook een verklaring afleggen. Meta probeert de FTC alvast in een slecht daglicht te zetten. “Absurd. Het is absurd dat de FTC een great American company probeert op te breken op het moment dat de regering het Chinese TikTok probeert te redden.”
Mailtje van Zuckerberg over Instagram zorgt voor argwaan
De FTC zou na een intern mailtje van Zuckerberg argwaan hebben gekregen. In de mail zou hebben gestaan dat hij met de aankoop van Instagram de concurrentie neutraliseert. In 2012 kocht Meta het bedrijf Instagram voor 1 miljard dollar. Twee jaar later kocht Meta het bekende WhatsApp voor maar liefst 22 miljard dollar. Het neutraliseren van een ‘potentiële’ concurrent is volgens de FTC tegen de antitrust-wetten in Amerika.
Ook zegt de FTC dat TikTok en YouTube niet lijken op de diensten die Meta aanbiedt. Dat klopt ook ergens, want van 2012 tot 2020 had Meta 80 procent van de tijd de socialmediagebruikers op één van haar kanalen. Het minder dataprivacy aan gebruikers aanbieden en het duurder maken van de advertenties helpt niet mee.
De mogelijke uitkomst
De rechtszaak is vandaag begonnen. Wie aan het langste eind zal trekken, is nog erg onduidelijk. Als Zuckerberg daadwerkelijk Instagram en WhatsApp moet verkopen, zal hij eerst in beroep gaan. Dan zullen er weer een aantal jaar overheen gaan. Meta natuurlijk dat ze de twee bedrijven kunnen behouden, want de helft van hun advertentie-inkomsten in Amerika, komt van Instagram.
We zijn benieuwd hoe dit gaat aflopen. Wat duidelijk is, is dat dit nog een tijdje gaat duren. Onlangs werd een man uit Litouwen veroordeeld omdat hij geld had gestolen van Facebook, een van de bedrijven van Zuckerberg.