Zelf een containerwoning bouwen? Begin met een goed plan

Het is verleidelijk om direct te beginnen als je een idee hebt, zeker wij mannen zijn hier nogal goed in. Het is echter verstandiger om eerst een goed plan te maken voor je containerwoning. Belangrijk hierbij zijn het design, de locatie en natuurlijk de kosten. Houd als richtprijs ongeveer 100 euro per vierkante meter in gedachten. Zorg er ook voor dat je je hebt verdiept in de lokale wetten en regels. Het zou erg zuur zijn als je een droomhuis hebt gebouwd en deze vervolgens helemaal niet mag plaatsen. Dan kan je beginnen met een containerwoning bouwen.

Koop de juiste containers

Een container kopen is voor de meeste mannen waarschijnlijk geen dagelijkse bezigheid. Toch is het niet heel moeilijk. Je kunt ze via verschillende wegen aanschaffen. Allereerst kun je kijken in je eigen omgeving. Het kan zo maar zijn dat je een gebruikte container kunt overnemen. Inspecteer deze wel even voordat je overgaat tot aankoop. Daarnaast is het een goede optie om een container in China te kopen. Dit is vaak een betaalbare optie, nadeel is alleen dat het een aantal maanden kan duren alvorens je de containers ontvangt.

containers

Raadpleeg een specialist

Natuurlijk denk je dat de containerwoning zelf wel even kan fixen, zeker met deze tips. Maar je wil jezelf niet terug zien in de volgende aflevering van help mijn man is klusser. Raadpleeg daarom een specialist en laat deze meekijken en eventueel meewerken, zodat je straks kunt gaan wonen in een huisje dat helemaal af en veilig is.

Zorg voor de juiste fundering

Je kunt je container niet zomaar ergens plaatsen, dit moet wel op een fundering. En dan het liefst een goede fundering natuurlijk. Grofweg gezien zijn er twee belangrijke punten om rekening mee te houden, budget en de omgeving. Je wil niet te veel betalen en het is ook wel handig als je fundering goed past bij de ondergrond op de gekozen locatie. Dit is waarschijnlijk een van de punten waarbij de hulp van een specialist goed van pas kan komen.

Verbind de containers

Het plaatsen en verbinden van de containers is het makkelijkst met een kraan. Deze kun je gewoon voor een dag, of eventueel wat langer, huren. Lassen is de goedkoopste en makkelijkste manier van verbinden. Ook voor de wat minder handige mannen onder ons moet dit te doen zijn, hoewel het er zonder ervaring wel vaak wat minder mooi uitziet. Je zou ook iemand uit je kenniskring kunnen inschakelen, de kans is groot dat je iemand kent die wel ervaring heeft met lassen.

lassen

Versterk je containers

Het is belangrijk om deze stap uit te voeren voordat je onderdelen van de container gaat verwijden of een dak gaat bouwen. Andersom handelen kan voor gevaar zorgen, dus ben verstandig. Verder moet je deze stap overlaten aan een specialist, alleen die weten hoe en wanneer het stevig genoeg is om veilig te kunnen wonen.

Pas de container aan naar je wensen

Nu kun je de container aanpassen. Je kunt eventueel een afdak toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk. Ook is het mogelijk om op verschillende manieren gaten in de container maken voor bijvoorbeeld ramen en deuren. Heb je hier geen of weinig ervaring mee, dan is het hier ook verstandig om een specialist bij te halen. Deze hebben dit vaak in een paar uur gefixt, waardoor het bovendien niet duur is.

Denk aan de vloer

Dit klinkt nogal logisch, iedereen denkt aan zijn vloer in de woning. Wat misschien minder bekend is, is dat de vloeren van een container behandeld zijn om insecten buiten te houden tijdens zeetransport. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor mensen. Het is daarom aan te raden om een nieuwe vloer bovenop de al bestaande vloer te leggen. Hierdoor weet je zeker dat je goed zit. In het geval van een geheel nieuwe container is dit natuurlijk niet nodig.

Plaats ramen en deuren

Een huis met een deur is wel handig, en ramen zorgen voor het nodige daglicht. Nadat je de container hiervoor hebt aangepast moet je eerst houten frames aanbrengen. Hierna kun je de deuren en ramen invoegen, in welke stijl je wilt. Dit is verder niet anders dan normale plaatsing van ramen en deuren.

window

Zorg voor de nodige aansluitingen

Om ergens echt goed te kunnen leven zijn zaken als stroom en water van groot belang. Zorg hier dan ook voor, het liefst nog voordat je er in trekt. Het is natuurlijk lastig om elektriciteit te fixen als je keukenblok er al in staat. Het enige wat hierbij enigszins lastig kan zijn is het boren van gaten in de container. Deze stap kost vaak wat tijd, maar is gelukkig dan weer wel goedkoop. Een onnmisbaar onderdeel in het containerwoning bouwen.