Over het algemeen zijn CEO’s nou niet bepaald de meest vrijgevende mensen. Naast filantropen zoals Bill Gates en Mark Zuckerberg zit het gros van de executives als oom Dagobert op een grote berg met geld. Dit geldt niet voor Hamdi Ulukaya. Deze yoghurtkoning bouwde in korte tijd een imperium met het daarbij behorende vermogen op waar je u tegen zegt. Echter werd niet alleen Hamdi rijk. Hij maakte ook al zijn personeel rijk.
Oprichter en CEO van yoghurtbedrijf Chobani maakte bekend dat iedere werknemer ‘mede-eigenaar’ van het bedrijf werd. De aandelen kwamen rechtstreeks uit Ulukaya’s eigen aandelenportefeuille. Deze aandelen, goed voor 10% van het totale bedrijf, werden verdeeld over de 2000 werknemers. Waarom deed Chobani dit? Dit is zijn visie:
“I’ve built something I never thought would be such a success, but I cannot think of Chobani being built without all these people, now they’ll be working to build the company even more and building their future at the same time.”
Dit is niet de eerste goede daad voor Ulukaya. Eerder tekende hij de ‘Warren Buffet and Bill Gates’ Giving Pledge’, wat inhield dat Ulukaya de helft van zijn vermogen, wat goed is voor een goede 1.8 miljard, aan goede doelen zou doneren. Ulukaya zorgt niet enkel goed voor zijn personeel waneer deze in dienst zijn, maar ook wanneer ze gepensioneerd zijn. De passie, het respect en het bewustzijn van het feit dat deze yoghurt koning het bedrijf niet tot dit level heeft kunnen tillen zonder de hulp van zijn werknemers is inspirerend.
Momenteel is Chobani nog een besloten vennootschap, met een waarde van de 3 tot 4 miljard dollar. Mocht het bedrijf verkocht worden of naar de beurs gaan, dan zou de gemiddelde werknemer een aandelenportefeuille van 150.000 dollar bezitten. Het trouwe personeel, wat al langer in dienst heeft zelfs een portefeuille ter waarde van een miljoen dollar. Echter wil dit niet betekenen dat Chobani verkocht gaat worden of naar de beurs treed. Zo sloegen ze een aanbod van PepsiCo af. De reden? Het bedrijf is groot geworden door onafhankelijkheid en dit wil oprichter Ulukaya graag zo houden.