Woord van het jaar 2018

De opvolger van ‘Appongeluk’ en ‘Treitervlogger’ zal één van onderstaande woorden worden. Wie verdient volgens jullie de felbegeerde titel: woord van het jaar 2018? Ons favoriet: ‘Yogasnuiver’. Lees hier alle definities volgens Van Dale.

Yogasnuiver

Iemand die gewoonlijk gezond en bewust leeft, maar zich nu en dan, bv. in het uitgaansleven, te buiten gaat aan partydrugs en cocaïne.

Vliegschaamte

Schaamte die iemand ervaart als hij of zij gebruik maakt van een vliegtuig terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om zich te verplaatsen.

Woord van het jaar 2018 MAN MAN

Testosterontweet

In macho- of spierballentaal geformuleerde tweet bedoeld om anderen te imponeren.

Selfieshopper

Iemand die bij internetwinkels e.d. bestelt om er een selfie in of mee te maken, waarna hij of zij het product terugstuurt naar de winkel.

Rooftijdschrift

Zich als wetenschappelijk presenterend tijdschrift of publicatieplatform op internet dat academische of quasi-academische artikelen plaatst tegen betaling van een vergoeding door de auteurs.

Primarkpremie

Kritische benaming voor het lage inkomens-voordeel, een premiekorting voor bedrijven die hun personeel maximaal 120% van het uurloon betalen, oorspronkelijk bedoeld om het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te stimuleren, maar in de praktijk ook wel fungerend als loonplafond.

Practivisme

Activisme dat gemakkelijk in praktijk kan worden gebracht.

Plogging

Vorm van fitness waarbij men tijdens het joggen afval opruimt.

Woord van het jaar 2018 MAN MAN

Mangomoment

Geluksmoment dat een ernstig zieke patiënt beleeft door een ogenschijnlijk, onbeduidende, niet-medische handeling of opmerking van een arts, zorgverlener, mantelzorger e.d. tijdens normale zorgactiviteiten.

Kwispellezen

Van kinderen met leesproblemen: teksten voorlezen aan een speciaal getrainde hond, waarvan de non-verbale feedback.

Kantlijnsporter

Iemand die een sport beoefent waarvoor het publiek en de media doorgaans weinig aandacht hebben, en waarover in de kranten hooguit kleinere berichten verschijnen.

Intimiteitscoördinator 

Iemand die door een filmstudio wordt ingehuurd om er bij de filmopnames op toe te zien dat naakt en/of seksscènes overeenkomstig het draaiboek worden opgenomen en dat de acteurs zich daarbij niet ongemakkelijk voelen.

Hempathie

Sympathie die mannen en vrouwen van nature voelen voor machtige mannen, vooral als die in opspraak komen of ten val worden gebracht.

Woord van het jaar 2018 MAN MAN

Drankhangen

Met snacks en drank, in je ondergoed of comfortabele kleren op de bank of stoel hangen.

Creditboy

Criminele jongeren die zijn slachtoffers overhaalt om op krediet mobiele telefoonabonnementen af te sluiten en de daarbij verkregen smartphones aan hem af te staan.

Bomcycloon

Zich zeer snel ontwikkelende (winter)orkaan, waarvan het effect verwoestend kan zijn.

Blokkeerfries

Elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van een sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan.

Balanstrutje

Carrièrevrouw die teveel bezig is met de balans tussen werk en privé om te kunnen doordringen tot de top van het bedrijfsleven.

Is toveren met dit soort woorden iets wat jij dagelijks doet? Check dan onze stagevacature en wie weet zien we je terug.