Winterharde en wintergroene planten: wat is het verschil?
De termen winterharde planten en wintergroene planten worden vaak door elkaar gehaald, maar ze betekenen niet hetzelfde. Voor de slimme tuinier die wil begrijpen wat hij plant, is het handig om het verschil te kennen. Hieronder vind je opgesomd de verschillen tussen winterharde en wintergroene planten:
- Winterharde planten overleven de winterse vrieskou en komen in de lente of zomer weer tot leven. Dit kunnen bomen, heesters of vaste planten zijn.
- Wintergroene planten behouden hun bladeren en kleur in de winter, maar zijn niet altijd bestand tegen strenge vorst. Een wintergroene plant kan dus bevriezen als de temperaturen flink dalen.
- Groenblijvende winterharde planten combineren het beste van beide: ze zijn bestand tegen vrieskou én blijven groen in de winter.
Benieuwd welke planten je tuin (of terras) de winter door helpen én er goed uit laten zien? Hier zijn een paar aanraders:
1. Japanse esdoorn (Acer palmatum)
Een blikvanger pur sang. Deze boom heeft grote, groene bladeren die in de herfst prachtig paarsrood verkleuren. Wil je een compacte variant? Ga dan voor de Acer palmatum ‘ornatum’, die maximaal 3 meter hoog wordt. Perfect voor een kleinere tuin of als statementplant in een pot.
2. Jasmijn
Deze veelzijdige plant verdient een plek in jouw tuin. In mei en juni word je getrakteerd op heerlijk geurende witte bloemen. Bonus: jasmijn is niet veeleisend. Zandgrond, klei of iets daar tussenin? Het maakt niet uit. Met een jaarlijkse snoeibeurt blijft hij bovendien keurig in vorm.
3. Skimmia
Voor het terras of balkon is de skimmia een absolute topper. In een pot of in volle grond schittert deze plant met geurende bloemen en opvallende rode bessen. Combineer hem met andere winterharde planten voor een mooi contrast.
View this post on Instagram
4. Calocephalus (Leucophyta brownii)
Deze zilvergrijze plant geeft een moderne twist aan je tuin of terras. Ideaal in potten en bloembakken, vooral in combinatie met andere winterse planten. Maar let op: als het kouder wordt dan -5 °C, verdient hij een plek binnen.
View this post on Instagram
5. Helleborus
De Helleborus is de koning van de wintertuin. Verkrijgbaar in kleuren van puur wit tot bijna zwart, en hij doet het overal: in borders, potten of bloembakken. Een echte allrounder die kleur geeft aan de grauwe dagen.
Het planten en de verzorging van de winterharde planten
Je kunt winterharde planten van de lente tot de herfst planten, maar de beste resultaten krijg je in het voorjaar of najaar. Kies een geschikte standplaats en bereid de grond goed voor. Voeg zand toe als je grond zwaar en nat is, en plant de planten op dezelfde hoogte als in hun pot.
Deze planten zijn onderhoudsvriendelijk. Ze hebben vooral in droge periodes water nodig en lichte bemesting in het voorjaar. Regelmatig snoeien na de bloei stimuleert nieuwe groei en voorkomt ongewenst uitzaaien. Om de paar jaar kun je vaste planten delen om ze te verjongen.