De winter staat gelijk aan gezelligheid

Winterse tijden zijn vaak guur, koud en regenachtig – voor de buitenwereld. Je woonkamer is er dan om je te verwelkomen na een koude fietstocht of een winterse wandeling. De zoektocht naar warmte, intimiteit en knusse omgevingen zorgen er voor dat we ons huis automatisch wat meer daarop in gaan richten. Echter, hoe doe je zoiets zonder al teveel dingen te veranderen en bergen geld kwijt te zijn? We zochten uit wat essentieel is in een winterse inrichting van je interieur en hoe je dit het beste voor elkaar krijgt.

zo zorg je voor een warm en sfeervol interieur voor de winterdagen MAN-MAN

In de zomer zijn we gewend om onze inrichting te laten leiden door lichte kleuren en open ruimtes. We brengen veel tijd door in de buitenlucht en de warmte zorgt dat we verkoeling zoeken in de schaduw van onze woning. In de winter zijn de zaken juist omgedraaid, we zoeken geen verkoeling, maar we zoeken warmte. Tevens willen we dat ons interieur ons als het ware ‘omarmt’ bij binnenkomst. Om dit te realiseren creëren we vaak een knusse, prettig-gevulde omgeving.

Een plek om volledig te ontspannen

Ontspannen gaat het best op een lekkere bank of in een comfortabele stoel. Het liefst wil je als het ware opgeslokt worden door je meubilair, zodat je nóg meer ontspant. Een bank of stoel moet dus tegelijkertijd stijlvol én comfortabel zijn. We zijn fan van banken met een zogenaamde chaise longue. Een verlengt stuk aan de bank waar je op kunt liggen – ultieme vorm van ontspanning.

Lederen banken zijn mooi en stijlvol, in het juiste model zelfs tijdloos – maar niet direct het meest warme en comfortabele. We kiezen daarom voor een stoffen bank met een lichte, warme kleur. Deze kun je uiteraard nog verder aankleden met de juiste accessoires, maar daar komen we later op terug. Een bank op pootjes is een bewuste keuze, vanwege het feit dat dit minder ruimte-vullend is. Een bank die dicht is aan de onderkant is optisch meteen een zwaar item en lijkt veel meer ruimte in beslag te nemen – wat niet zo is natuurlijk.

ikea, zo maak je je inrichting klaar voor de koude winterdagen MAN-MAN

STOCKHOLM 3-zitsbank, Seglora naturel

IKEA €1599 Shop nu
ikea, zo maak je je inrichting klaar voor de koude winterdagen MAN-MAN 2

STOCKHOLM 2017 3-zitsbank, Sandbacka donkerblauw

IKEA €1499 Shop nu

Een stoel mag heel strak zijn, maar we prefereren comfort boven een retestrak design. Zo kunnen we – met de kou voor de deur – lekker wegkruipen in ons meubilair en genieten van die Netflix binge-sessie. Let ook hier op dat je een stoel met een relatief groot oppervlak niet direct in contact met de grond laat komen. Evenals bij de bank zorgen de pootjes hier voor het verminderen van de opgeëiste ruimte. Wanneer je woonkamer wat ruimer is, dan mogen je meubelstukken best direct op de grond staan. Er is overigens genoeg ruimte om dit te rechtvaardigen. Probeer de tinten zodanig te houden dat je ze met accessoires kunt sturen, uitgesproken kleuren zijn mooi – echter, alleen als detail.

ikea, zo maak je je inrichting klaar voor de koude winterdagen MAN-MAN 4

STOCKHOLM Poef, Delikat wit, zwart

IKEA €199,00 Shop nu
ikea, zo maak je je inrichting klaar voor de koude winterdagen MAN-MAN 3

EKENÄSET Fauteuil, Isunda grijs

IKEA €199,00 Shop nu

Maak je wanden onderdeel van je inrichting

Vaak denkt men dat de wanden van hun woonkamer zo clean mogelijk moeten zijn. Natuurlijk, dit is een persoonlijk aspect en wat de een mooi vindt, dat vindt de ander niet echt toepasselijk. Echter, er zijn wel een aantal essentials die niet mogen ontbreken aan je wand. De een is praktisch, de ander is onderdeel van het warm welkom dat je wil creëren bij binnenkomst.

Een wandklok is altijd goed. Deze hangt vaak voor mensen op een praktische plek – denk aan de keuken of de eetkamer. Een mooie wandklok is meer dan functioneel en voegt een prettig ingrediënt toe aan het interieur. Strakke wandklokken met een modernistische insteek dragen weinig warmte en voegen dus niet toe wat je wil tijdens de winter. Wandklokken met een klassieke look daarentegen stralen wel warmte uit. Ze zijn iets toegankelijker en kennen vaak geen statische vormgeving.

ikea, zo maak je je inrichting klaar voor de koude winterdagen MAN-MAN 7

SLÄTTBO Hanglamp, koperkleur

IKEA €24,95 Shop nu
ikea, zo maak je je inrichting klaar voor de koude winterdagen MAN-MAN 8

STOCKHOLM Spiegel, walnootfineer

IKEA €79,95 Shop nu

Naast het ophangen van een klok werkt een foto of een schilderij ook altijd goed. Kies wel voor een afbeelding die niet al te veel aandacht opeist, maar op subtiele wijze aanwezig is en af en toe je blik kruist. Mocht je de ruimte er voor hebben, dan is het ook mogelijk om een combinatie van lijsten op te hangen, om zo een speels element te vormen aan de wand. Het is overigens niet verkeerd om bij dit soort toevoegingen een heel ander kleurschema aan te houden. Er mogen rustig hier en daar wat subtiele contrasten aanwezig zijn, zolang het maar niet schreeuwerig is.

ikea, zo maak je je inrichting klaar voor de koude winterdagen MAN-MAN 13

KNOPPÄNG Lijst met afbeelding, set van 8, zwart

IKEA €29,95 Shop nu
ikea, zo maak je je inrichting klaar voor de koude winterdagen MAN-MAN 14

BJÖRKSTA Foto met lijst, junglereis, zwart

IKEA €69,95 Shop nu

De aankleding maakt ’t af

In je zoektocht naar de gewenste accessoires wil je natuurlijk gaan voor iets dat aansluit op je huidige inrichting. In de winterdagen – iets dat eigenlijk rond de herfst al langzaam erin sluipt – zijn donkere, warme kleuren perfect. Naast het feit dat donkere kleuren een ruimte optisch verkleinen (wat past bij onze wens voor een knusse thuiskomst), stralen ze ook warmte uit. Denk aan donkere varianten van bruin, groen, rood, geel en grijs.

ikea, zo maak je je inrichting klaar voor de koude winterdagen MAN-MAN 5

STOCKHOLM 2017 Vloerkleed, glad geweven, handgemaakt blauw, blauw

IKEA €149,00 Shop nu
ikea, zo maak je je inrichting klaar voor de koude winterdagen MAN-MAN 6

SKOLD Schapenvacht, donkerbruin

IKEA €39,95 Shop nu
ikea, zo maak je je inrichting klaar voor de koude winterdagen MAN-MAN 11

KÖPENHAMN Vloerkleed, glad geweven, handgemaakt blauw/groen

IKEA €149,00 Shop nu
ikea, zo maak je je inrichting klaar voor de koude winterdagen MAN-MAN 12

KATTRUP Vloerkleed, glad geweven, handgemaakt grijs

IKEA €99,95 Shop nu

Een vloerkleed kan bijvoorbeeld al heel veel veranderen. Denk aan een schapenvacht of een koeienhuid. Dit accessoire zien we steeds vaker terugkomen in een inrichting en dat is goed te begrijpen. Een dergelijk vloerkleed is zeer warm – vergelijkbaar met de gewilde hoogpolige tapijten van de vorige eeuw. Daarnaast is het een stijlvolle toevoeging aan je inrichting.

zo zorg je voor een warm en sfeervol interieur voor de winterdagen MAN-MAN

Last but not least is het licht tijdens deze donkere winterdagen. Licht is een noodzaak, maar tevens een hele goede sfeerversterker. Dat is niet alleen in de club het geval, maar ook bij jou in de woonkamer. Met licht kun je een hele warme sfeer creëren die op subtiele wijze de gezelligheid verhoogt. Probeer het functioneel te laten zijn (je moet wel in staat zijn om rond te lopen zonder overal tegenaan te lopen), maar zorg tegelijkertijd dat het subtiel is. Dimlicht kan heel sfeerbepalend zijn, dus overweeg ook eens in die richting te kijken. Laat de lichtbron nooit rechtstreeks je kamer in schijnen, maar draai deze naar een wand of object, zo wordt het licht automatisch een subtieler aspect.

ikea, zo maak je je inrichting klaar voor de koude winterdagen MAN-MAN 9

KLABB Staande lamp, ecru, messingkleur

IKEA €99,95 Shop nu
ikea, zo maak je je inrichting klaar voor de koude winterdagen MAN-MAN 10

IKEA PS 2017 Staande lamp, donkerblauw

IKEA €59,95 Shop nu
zo zorg je voor een warm en sfeervol interieur voor de winterdagen MAN-MAN 5

Lunnom Led-lamp E27 400 lumen, dimbaar, globe bruin helder glas

IKEA €12,95 Shop nu
zo zorg je voor een warm en sfeervol interieur voor de winterdagen MAN-MAN 6

Ranarp Staande/leeslamp, zwart

IKEA €49,95 Shop nu

Zo kun jij de winter vol goede moed verwelkomen

Met de bovenstaande tips weet je zeker dat je klaar bent voor de koude dagen die eraan staan te komen. Nederlandse winters zijn vaak vooral heel deprimerend, dus je huis moet een plek zijn waar je volledig tot rust kunt komen en de meest gezellige tijden zal beleven. Uiteraard is het advies in dit artikel volledig vrij te interpreteren, we hebben ons best gedaan om jou ervan te verzekeren dat je de gezelligste en meest knusse woonkamer van Nederland kunt verwezenlijken. Nu is het aan jou om te besluiten wat er nog nodig is om dit te realiseren.