West Coast Whisky Adventures

We beginnen dit lijstje met whiskyreizen met de West Coast Whisky Adventures. Deze 7-dagen durende Schotse whiskyreis zal beginnen vanuit Glasgow. Niet ver van die stad ligt de enige whisky-stokerij waar ze de whisky drievoudig distilleren, genaamd Auchentoshan Distillery. Als je in die stokerij nog niet bent uitgekeken, kun je ook nog de pas geopende Clydeside Distillery bezoeken.

Op dag 2 van je Schotse whiskyreis rijd je verder naar de stad Oban, je komt hierbij langs het pittoreske Loch Lomond. Dit meer is de ideale plek om even tot rust te komen en even lekker te lunchen. Het mooie Schotse dorpje Luss ligt vanuit dit meer op loopafstand, dit plekje is zeker het bezoeken waard. Uiteraard ligt niet ver van dit dorpje ook een stokerij, de Oban Distillery. Een prachtige plek om in de avond te bezoeken. Hierna rijd je door naar het zuiden richting Kennacraig, daar pak je de laatste ferry richting Islay.

whisky reizen schotland roadtrip MAN MAN

De komende 3 dagen ga je rondbrengen op dit eiland dat volop in het teken staat van Schotlands bekendste drank. Hier zul je moeten verplaatsen via openbaar vervoer, of zelfs te voet. Want de stokerijen liggen hier zo dicht op elkaar dat je gewoon van de ene naar de andere stokerij kunt lopen. Een paar goede tips om zeker te bezoeken zijn de volgende stokerijen: Bruichladdich, Ardbeg en Bunnahabhain. Zorg dat je deze tongbrekers goed intypt op je navigatie, je wilt ze zeker niet mislopen.

Op dag 6 pak je de ferry naar het eiland genaamd Jura. Uiteraard bevindt zich hier ook een gezellige stokerij, de Isle of Jura Distillery. Verder is dit eiland de ultieme plek om van de wilde natuur te genieten waar Schotland rijk aan is. Men zegt dat op dit eiland meer herten wonen dan mensen, echt back to nature dus!

De volgende dag ga je terug naar Glasgow om je vlucht terug naar huis te pakken. Gezien de perfecte mix van natuur en cultuur is dit een van de beste reizen van Europa. We kunnen je verzekeren dat je nog vaak aan deze reis terug zal denken en meerdere whiskyreizen wilt afvinken.

Spirit of Speyside

Om deze 7-dagen durende Schotse whiskyreis te beginnen pak je het vliegtuig naar één van de volgende steden: Inverness, Aberdeen of Edinburgh. Vanuit hier pak je de trein naar de stad Elgin. Je kunt overnachten in één van de vele leuke hotels die de stad rijk is. Wij raden een van de volgende 3 aan: The Station Hotel,  The Craigellachie Hotel of The Highlander Inn. Denk goed na over je keuze want je zal hier de rest van de reis verblijven (zo’n 5 dagen).

whisky reizen schotland roadtrip MAN MAN

Ondanks dat je niet constant on the move bent, kun je deze reis genieten van een zeer uitgebreid aanbod aan stokerijen. Glenfarclas, Benromach, Ballindaloch en de befaamde Glenfiddich stokerij zijn maar enkele voorbeelden van de ontelbare stokerijen die dit gebied rijk is. Het aanbod is een mooie mix van grote, kleine, moderne en oude stokerijen. Als je er voor kiest om deze bestemming in april/mei te bezoeken raden wij het Spirit of Speyside Whisky festival aan. Hier kun je zo veel whisky proeven als je hartje begeert.

Natuurlijk heeft de stad ook meer te bieden. Het heeft een toffe kerk, de oude Johnstons en de Elgin fabriek; allen het bezoeken waard. Op de zevende dag is het alweer tijd om je trein en vlucht naar huis te pakken. Afscheid nemen is altijd moeilijk, maar waarschijnlijk kun je op dit punt toch geen whisky meer zien.

Northern Adventures

De laatste uit het rijtje van Schotse whiskyreizen duurt wederom 7 dagen. Je begint je reis in Inverness, waar je eenvoudig kunt komen met het vliegtuig. De reis hoeft natuurlijk niet helemaal in het teken van whisky te staan. Breng daarom op dag 1 gerust een bezoekje aan het werelberoemde Loch Ness.

Op dag 2 rijd je richting het noorden via de prachtige NC500. Deze weg staat bekend om zijn mooie vergezichten die zich voordoen in overvloed. Na een tijd stop je bij het plaatsje Tain. Hier heb je Glenmorangie Distillery, dit mag zeker niet ontbreken gedurende jouw whiskyreis. Hierna vertrek je naar het plaatsje Brora, waar nog een stokerij op je wacht: de Clynelish Distillery. Zoek naar een B&B in de buurt en ga daar een nachtje slapen.

whisky reizen schotland roadtrip MAN MAN

De volgende dag staat je alweer een mooi uitzicht te wachten als je rijd richting de Old Pulteney Distillery. Ga verder naar het plaatsje Thurso, waar je kunt genieten van de vele pubs die het plaatsje te bieden heeft. Pak na het uitgaan vooral je rust in een van de plaatselijke hotels. Na deze goede nachtrust ben je klaar om weer een stokerij te bezoeken.

In Thurso neem je een beozekje aan de Wolfburn Distillery. Hierna pak je in Scrabster de ferry naar Kirkwall, waar je gaat overnachten. Op dag 5 kun je genieten van de ruige natuur die de omgeving van het eiland te bieden heeft. Ook zijn hier natuurlijk de nodige stokerijen te vinden. De Highland Park en Scapa stokerij zijn zeker het bezoeken waard. Maar zoals eerder al gezegd: de natuur hier is echt bijzonder, besteed vooral je tijd hieraan is onze tip.

Op de een-na-laatste dag pak je het vliegtuig terug naar Inverness, hier kun je lekker relaxen. Wij zouden verder aanraden het kasteel van Inverness te bezoeken. Op dag 7 is je reis voorbij en pak je het vliegtuig terug naar huis.

Whiskyreizen of voetbalreizen?

Hopelijk ben je geïnspireerd door de aangeboden whiskyreizen en roep jij jouw vrienden z.s.m. bijeen. Misschien dat whisky niet helemaal jouw drank is en je meer warm loopt voor het maken van een voetbalreis.