Je kent het wel, dat moment dat het Hollandse goud de controle over je lichaam neemt. Gevoelens van euforie en onoverwinnelijkheid sturen jouw gedrag. Het brengt je in een ongekende extase. Het smaakt naar meer, die kaas. Altijd. En voor je het weet zit heel je bakkes onder de kaas, ren je van hot naar her met de mededeling dat je Hercules bent. Nou wat blijkt, kaas activeert dezelfde delen in ons brein als cocaïne.
Onderzoekers van de Universiteit van Michigan bekeken waarom bepaald voedsel verslavingsgedrag oproept. Ze concludeerden dat hoe vetter het voedsel is, hoe groter de kans op verslaving is. Daarom werd nooit iemand verslaafd aan broccoli. En dit komt als een verassing: het meest verslavende voedsel is pizza. No fucking way! De studie is dan ook uitgevoerd onder studenten. Hoe gegeneraliseerd dit resultaat is, valt te betwisten.
Maar hoe kan kaas zo ontiegelijk verslavend zijn dan? Het bevat een proteïne genaamd caseïne. Heel geconcentreerd, wat receptoren kietelt waardoor de drang naar meer ontstaat.
Dus als je weer een avond veel te hard aan het doorhalen bent, probeer dit eens op een goed belegen blok Old Amsterdam. Scheelt je ook nog eens een sloot geld.