Wanneer wordt het tijd voor de winterjas?

Niets zo vervelend als een wandeling maken of een fietstocht en langzamerhand steeds meer beginnen te rillen. Een te dunne jas zorgt ervoor dat we die buitenactiviteiten het liefste weer naar binnen verplaatsen, en dat terwijl de buitenlucht ook erg gezond is. Je lost het op door te kiezen voor een geschikte winterjas.

Vast en zeker heb jij er één in huis hangen voor de écht lage temperaturen. Is het -5 graden Celsius, dan weten we allemaal dat een stijlvolle overcoat of een spijkerjas niet volstaat. Maar wat nou als het wat warmer is en die keuze minder duidelijk is?

Bij welke temperatuur is een winterjas nodig?

Het vervelende aan het wel of niet dragen van een winterjas is het feit dat het op dezelfde dag behoorlijk kan veranderen van temperatuur. Tussen de maximale en minimale temperatuur kunnen zo een paar graden verschil zitten. Over het algemeen geldt dat je onder de 10 graden gaat voor een gevoerd, warm wintermodel. Wordt het op een dag maximaal 10 tot 15 graden? Ook dan komt die winterjas goed van pas, al kun je er in dit geval voor kiezen om er minder dikke kleding onder te dragen of toch een overcoat te dragen. Dit is een jas die niet extreem dik of gevoerd is, maar je nog wel prima warm houdt als je er een coltrui of een hoodie onder draagt.

winterjas

zwarte puffer

puffer jas

zwart €400 Shop nu
camel winterjas

winterjas

camelkleur €375 Shop nu

Luister naar je lichaam én naar je agenda

Niet alleen de maximale dagtemperatuur is van belang bij jouw keuze voor een geschikte jas. Tijd is bijvoorbeeld een belangrijke factor. Moet jij ’s ochtends nog lang krabben bij je auto, of kom je pas laat thuis? Dan wil je die momenten natuurlijk geen dunne jas aanhebben. Ook is je natuurlijke verwarming bepalend. Met andere woorden: heb jij het van jezelf vaak warm, of word je bij het minste en het geringste al koud? Dat kan ook bepalen welke jas je kiest.

Hulpmiddelen bij het zoeken van de juiste jas

Natuurlijk zijn er ook ‘hulpmiddelen’ bij de kou trotseren. Denk aan een dikke trui onder je jas, handschoenen, een muts en een sjaal. Zo zijn ook de koude dagen geen probleem. Even goed naar de maximale temperaturen kijken én naar je lichaam luisteren, doet dus wonderen. Check ook ons overzicht van stijl life hacks die elke man moet kennen voor meer tips op het gebied van stijl.