Welke materialen van sieraden verkleuren en welke niet?

Hoe het dragen van sieraden door mannen jarenlang een taboe leek te zijn, is deze nu volledig doorbroken. In het jaar 2021 mogen naast vrouwen, ook mannen zichzelf sieren met een stijlvol accessoires. Hoe je jouw outfit zou kunnen afmaken met een zegelring, een chique dasspeld of stijlvolle manchetknopen, kun je ook met een horloge of een bijpassende armband, stijlvol voor de dag komen.

Hoe we als mens geen genoeg kunnen krijgen van sieraden, loopt de drager vaak tegen één probleem aan. Gedurende de tijd kunnen sieraden zich gaan verkleuren, doordat ze in contact komen met stoffen als parfum, water of crème waarmee het makkelijk reageert, met als gevolg een verkleurd sieraad. Om jou een miskoop voor te zijn, adviseren wij je hieronder over de materialen en welke wel en niet verkleuren.

Deze materialen kunnen verkleuren

Hoe goedkoper het sieraad, hoe (meestal) groter de kans is dat het zich zou kunnen verkleuren. Een voorbeeld van een materiaal dat zich snel verkleurt is metaal. Ze zijn in dat geval vaak gemaakt van onedele metalen, zoals tin, zink of koper. Is het sieraad voorzien van een dunne laag zilver of goud? Dan is nog de kans op verkleuring aanwezig. De laag slijt namelijk door de tijd langzamerhand af. Kies je toch voor een sieraad dat is gemaakt van metaal? Vermijd dan vocht en zuur om ervoor te zorgen dat het zich niet uitslaat in een groene kleur, dat een geïrriteerde huid of zelfs een allergische reactie kan veroorzaken.

Welke materialen van sieraden verkleuren wel en welke niet?
Instagram: avramov.zoran

Hoewel veel mensen denken dat zilver niet verkleurd omdat het een edelmetaal is, moet je hier toch goed mee oppassen. Het materiaal kan zich zwart of bruin uitslaan door het oxidatieproces. Ontzettend zonde dus.

Deze materialen verkleuren niet

Zit je er niet op te wachten je sieraad continue een onderhoudsbeurt te geven of wil je een sieraad dat niet verkleurt? Dat zou je kunnen overwegen voor edelmetaal als goud, platina of rodium te gaan. Hoewel de prijzen van dit soort materialen vaak hoger liggen, is de kwaliteit over het algemeen beter. Wil je toch liever een middenweg en niet de hoofdprijs betalen voor je accessoires? Dan zou je het beste voor een stijlvolle leren armband of een Stainless Steel sieraad kunnen gaan. Dit materiaal verkleurt niet en is ook nog eens allergie-vrij.

Hoe voorkom je het verkleuren van sieraden?

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Wil jij er zeker van zijn dat jouw sieraden niet verkleuren? Vermijd dan vochtige plekken als de douche of het bad, die ervoor zorgen dat het slijtageproces zich versnellen. Daarnaast wordt het afgeraden je sieraad in contact te brengen met crème of parfum en lichamelijke zuren, zoals zweet die voor een verkleuring kunnen zorgen.

Welke materialen van sieraden verkleuren wel en welke niet?
Instagram: avramov.zoran

Wat te doen tegen een verkleurd sieraad?

Is jouw favoriete ring al verkleurd? Balen, maar maak je geen zorgen. Hoewel je metalen sieraden helaas niet meer kunt opknappen, is er nog wel een uitweg voor goud en zilver. Voor een gouden ring, armband of ketting zou je een reinigingsvloeistof kunnen aanschaffen. Wil je jouw zilveren accessoires weer een opknap beurt geven? Dat kun je door het gebruik van een zilverpoetsdoekje, jouw accessoires weer helemaal de oude maken.

Wil jij weten welke sieraden de trend van van vandaag de dag zijn? Lees dan ook over de sieraden die jij als man wel mag dragen en welke stijlvolle sieradenmerken deze verkopen.