De meesten gaan voor een annuïteitenhypotheek

De meest populaire optie voor het afsluiten van een hypotheek, is de annuïteitenhypotheek. Een geruime 75% van de huiseigenaren kiest voor zo’n lening. Met deze vorm betalen leners elke maand hetzelfde bedrag, bestaande uit zowel rente als aflossing. In het begin van de looptijd van de lening gaat het grootste deel van de maandelijkse betaling naar rente, terwijl het aflossingsgedeelte geleidelijk toeneemt naarmate de tijd verstrijkt.

Aan de andere kant hebben we de lineaire hypotheek, waarbij leners elke maand een vast bedrag aan aflossing betalen, plus rente over het nog uitstaande bedrag. Dit betekent dat de maandelijkse betalingen bij een lineaire hypotheek aanvankelijk hoger zijn dan bij een annuïteitenhypotheek, maar na verloop van tijd afnemen naarmate de hoofdsom wordt afgelost.

Een keuze maken aan de hand van jouw financiële situatie

Een belangrijk aspect bij het overwegen van de hypotheekvorm is je financiële situatie. Voor mensen die aan het begin van hun carrière staan en een beperkt budget hebben, kan de annuïteitenhypotheek aantrekkelijker lijken. Dit vanwege de lagere maandelijkse betalingen. Echter, voor diegenen die financiële stabiliteit hebben en het hogere maandtarief kunnen betalen, kan de lineaire hypotheek op lange termijn meer financiële voordelen bieden. Is dit dan de goedkoopste hypotheekvorm?

Wat is de goedkoopste hypotheekvorm?

De hamvraag: welke van deze twee keuzes is het voordeligst? Wat blijkt: ondanks dat de initiële maandelijkse betalingen bij een lineaire hypotheek hoger zijn, kan deze vorm van lenen op lange termijn goedkoper kan zijn dan de annuïteitenhypotheek. Dit komt voornamelijk door het feit dat bij de lineaire hypotheek de hoofdsom sneller wordt afgelost. Hierdoor kunnen de totale rentekosten in de loop van de tijd lager uitvallen. Door snellere aflossingen worden dus de totale rentekosten verlaagd, waardoor je op lange termijn geld kan besparen. Hoeveel dit is? Dat is afhankelijk van de hoogte van je hypotheek. Met een adviseur kan je hier het beste over sparren, en kijken hoeveel je daadwerkelijk kan gaan besparen.

Wil jij een hypotheek afsluiten, en heb jij een minimumloon? Lees over de maximale hoogte van een hypotheek met een minimumloon.