Stof
Wol is het het eerste waar je aan denkt en glimt niet zo als dat polyester dat doet. Wol komt daarnaast in verschillende vormen. Een S100 is duurzamer dan een S180, terwijl de laatst genoemde veel fijner is doordat er meer stof in één meter zit. Daarnaast is linnen of een blend met zijde een goed alternatief voor de zomer. Ga dan ook niet op je gevoel af en check in het label van welke stof het pak is gemaakt.
Kleur
We raden je aan niet te experimenteren bij het kopen van een budget-pak. Ofwel, blijf weg van te felle kleuren of patronen. Dat zal er alleen maar voor zorgen dat je pak intensiever wordt ‘onderzocht’ en gekeurd.
Donkere kleuren verbloemen eventuele productiefouten. Daarnaast is een pak in een eenvoudige kleur een stuk gemakkelijker te combineren dan een pak die je maar één keer per jaar aan kan doen. Houd het bij klassieke kleuren, zoals donkerblauw of donkergrijs. Want eerlijk is eerlijk… dat staat iedere man goed. Bruin is een goede derde optie voor als je variatie wilt op de twee eerstgenoemde.
Canvas
Bij maatpakken wordt het canvas met de hand vast gemaakt, waardoor het jasje zich vormt naar jouw lichaam. Dit optimaliseert de pasvorm. Bij goedkopere pakken is dit canvas vaak gelijmd, waardoor het zich niet naar jouw lichaam vormt. De lijm kan daarnaast loslaten wanneer het nat wordt.
Het is waardig te investeren in een jasje dat in ieder geval voor de helft gestikt is en voor de helft gelijmd, zodat je op bepaalde plekken een betere pasvorm creëert. Hoe check je dit? Door met je vingertoppen tussen de twee knopen van het jasje te voelen of er nog een laag stof tussen de stoffen zit. Zit deze er niet, hang ‘m dan weer terug in het rek.
Pasvorm van je pak
Pasvorm is alles. Mocht een maatpak inderdaad boven je budget liggen, laat op z’n minst een kleermaker bepaalde aanpassingen doen, zoals het inkorten van de pantalon of het jasje iets in te laten nemen. Zo zit je jasje strakker om je lichaam heen en volgt het jouw lichaamsvormen beter. Veel meer aanpassingen zou een kleermaker niet moeten doen.
Je kiest in de winkel namelijk de juiste fit. Een slim fit of straight fit kan al voor een enorm groot verschil zorgen. Wanneer je een pak gaat kopen, draag dan al gelijk het overhemd dat je er onder gaat dragen. Op die manier weet je of het pak bij het overhemd past en of het comfortabel is. De naden van de mouw moeten tegen je arm aanzitten, de kraag moet lichtelijk je nek raken en de schouders moeten plat liggen. Verder kan in principe alles worden aangepast als het maar niet te grote aanpassingen zijn.
Verzorging
Een goed pak heeft enkel zwaartekracht nodig om zich van eventuele kreukels te ontdoen. Een budget-pak niet. Maar haal alsjeblieft niet je strijkijzer uit de kast. Hitte zal de stof aantasten en dan zal het wél in een glimmend pak veranderen. Dat wil je niet. Investeer in een kledingstomer. Schaf daarnaast houten kleerhangers met een bredere schouder aan, om afdrukken te voorkomen.
Accessoires
Mocht je budget inderdaad beperkt zijn, investeer dan wat meer in details. Je hebt voor rond de 70 euro een mooie stropdas. Wissel dit af met een gekleurde pochet om zo jouw pak naar een hoger niveau te tillen. De kleine dingen maken een outfit af. Iets meer geld neer tellen voor een goed zittend overhemd is dan ook aan te raden.
Gym suit
Wat heb je aan een mooi pak als je niet strak in je fel zit? Ga naar de gym om het meeste uit jezelf en je pak te halen. Kies een slim fitted pak dat je fysiek accentueert, waarbij de pantalon smal maar niet te smal is. Het moet niet als een skinny jeans aanvoelen en je benen afknellen. Als jij jezelf 4 keer in de week aan het uitsloven bent in de sportschool, verstop dit dan niet in een te grote tent. Bij mannen dit fit zijn komt een pak nog beter tot zijn recht.