Wat doet suiker met je brein?

Suiker heeft een groots effect op je hersenen, maar eerst: back to the basics. Onze voorouders hadden zoetigheid nodig om te overleven. Het gaf hen energie en zeg nou zelf: wie wil er nou geen suikerboost tijdens het jagen op een enorme en gevaarlijke mammoet? Ons brein is sindsdien geprogrammeerd om zoet te waarderen. Zodra je suiker eet maakt je brein dopamine aan, ook wel bekend als de zogeheten feel-good stof. Je voelt je top, en dat wil je herhalen en herhalen en herhalen.

Maar hier komt de catch: hoe meer suiker je eet, hoe meer je nodig hebt om datzelfde geluksgevoel te ervaren. Dit werkt net zoals bij drugs eigenlijk. Je bouwt een tolerantie op en voor je het weet grijp je vaker naar zoetigheid dan je lief is. Het wordt zelfs gezegd dat suiker je impulscontrole verzwakt. Resultaat? Je neemt nog een donut en oeps, daar gaat je goede voornemen. Niet erg gezond!

Geheugenverlies door suiker, je hersenen zijn je niet dankbaar

Suiker is niet alleen een aanslag op je zelfbeheersing, maar ook op je geheugen. Studies tonen aan dat een dieet vol suiker het functioneren van je hippocampus – het deel van je hersenen dat over herinneringen gaat – flink in de war kan schoppen. Goed nieuws: als je je suikerinname beperkt, kan je brein zich herstellen.

Wil je weer controle over je suikerdrang? Begin met slimme keuzes: lees etiketten, vermijd suikerbommetjes zoals sauzen en ga voor volvette producten in plaats van light-opties (die stiekem vaak vol suiker zitten). Je cravings zullen in het begin pittig zijn, maar je hersenen passen zich snel aan. En trust us, die extra focus en verbeterde zelfbeheersing zijn het meer dan waard.

Dus, zin in een boost? Skip die candybar en geef je brein wat rust. Je toekomstig ik zal je dankbaar zijn.