Wat is vitamine K en waar zit het in?
Je bent waarschijnlijk al bekend met verschillende vitamines, zoals vitamine A, B, C, of D. Vitamines zijn onmisbaar voor je lichaam omdat ze een rol spelen bij de groei, het herstel en het algemene functioneren van het lichaam. Het lichaam maakt zelf vaak geen of onvoldoende vitamines aan, waardoor je het door voeding binnen moet krijgen. Maar heb je wel eens van vitamine K gehoord?
Vitamine K, of ook wel fylochinon genoemd, is belangrijk voor een goede bloedstolling. Daarnaast wordt er gedacht dat het ook belangrijk is bij de aanmaak van botten. Het is daarom ook zo dat baby’s vaak extra vitamine K moeten binnenkrijgen. Je kunt vitamine K vinden in verschillend eten en drinken, maar voornamelijk in groene bladgroenten, fruit, melk (producten), vlees, eieren en granen. Maar welke voedingsmiddelen kun je het beste eten?
Kool
Je vindt vitamine K dus voornamelijk in groene bladgroenten. Kool is daarom een goede optie om zo genoeg vitamine K binnen te krijgen. Het gaat hier dan om het groene blad, dus allerlei verschillende varianten, denk aan boerenkool, savooiekool en spruitjes. Het eten van boerenkool bevat namelijk al zo’n 390 microgram (mcg), per 240 gram. Je haalt hiermee al meteen 300% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (90 mcg voor vrouwen en 120 mcg voor mannen) plus nog allerlei andere belangrijke vitamines en mineralen. Snel in huis halen dus.
Snijbieten
In snijbieten vind je niet alleen vitamine K, maar ook vitamine A, C en magnesium. Het is daarom dus ook hele goede voedingsbron om een deel van je dagelijks aanbevolen hoeveelheden aan stoffen binnen te krijgen. Ook met het eten van een volwassen portie snijbieten zit je al gauw rond de 400% aanbevolen hoeveelheid vitamine K.
Spinazie
Voor de één een favoriet en voor de ander een nachtmerrie: spinazie. Alhoewel er in spinazie alleen niet zoveel vitamine K zit als andere genoemde voedingsmiddel, is het wel een makkelijke optie om in ieder geval 100% van de aanbevolen hoeveelheid binnen te krijgen. Daarnaast is ook spinazie rijk aan voedingsstoffen als vitamine C, foliumzuur, ijzer en calcium.
Blauwe schimmelkaas
Niet iedereen is er dol op, maar blauwe schimmelkaas is ook een goede optie om je vitamine K op peil te houden. In blauwe kaas zit voornamelijk vitamine K2, een vorm dat ook wel menachinon genoemd wordt. Deze vorm wordt vaak door bacteriën aangemaakt in de dikke darm. Daarnaast bevat blauwe kaas ook een hoge hoeveelheid calcium waardoor het goed is voor gezonde botten en zelfs ontstekend remmend kan werken.
Broccoli
Een andere koolsoort die vol vitamines zit is broccoli. Broccoli bevat dan weer minder microgram per gerecht, maar zeker in combinatie met andere voedingssoorten zit je zo aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Ook is broccoli ontzettend rijk aan eiwitten, zeker in vergelijking met andere groentes. Je maaltijd aanvullen met wat broccoli heeft dus meerdere voordelen.
Varkenskarbonade
Natuurlijk hebben we ook wat vlees in het rijtje staan. En dan gaat het specifiek om varkenskarbonade. Dit is omdat varkenskarbonade vaker onbewerkt en magerder is dan andere stukken varkensvlees waardoor het sowieso al een gezonde optie is. Toch heeft een varkenskarbonade minder vitamine K dan bijvoorbeeld de bladgroenten, dus is het verstandig om er wel wat bij te eten. Karbonades zijn vaak ook nog rijk aan toegevoegde voedingsstoffen zoals eiwitten, kalium, vitamine D en B6 en calcium.
Lees ook: 10 soorten groenten en fruit die eigenlijk helemaal niet zo gezond zijn.