Wat is de penopauze?
De penopauze, of andropauze, kan je zien als de mannelijke variant van de menopauze, oftewel de mannelijke overgang. Terwijl vrouwen abrupt door hormonale veranderingen gaan, gebeurt dit bij mannen vele malen subtieler, maar evengoed merkbaar. Bij mannen begint het testosterongehalte namelijk langzaam te dalen vanaf ongeveer het vijftigste levensjaar, en dit kan allerlei effecten met zich meebrengen. De term penopauze is afgeleid van de vrouwelijke menopauze, maar met een twist. Mannen verliezen namelijk hun vruchtbaarheid niet, maar krijgen wel te maken met andere hormonale veranderingen en ongemakken.
Symptomen van de mannelijke overgang
Radiomaker Jurgen van den Berg legt uit dat de daling van testosteron invloed kan hebben op zowel lichaam als geest. Enkele veelvoorkomende symptomen van de penopauze / andropauze zijn bijvoorbeeld een verlaagd libido en erectieproblemen, wat het zelfvertrouwen van mannen aan kan tasten en leiden tot spanningen in een relatie. Hiernaast krijgen mannen ook last van vermoeidheid en lusteloosheid. Mannen kunnen zich sneller uitgeblust voelen of minder energie hebben voor dagelijkse bezigheden. De gezondheid gaat dus behoorlijk rap achteruit. En wie denkt dat stemmingswisselingen en somberheid alleen voor vrouwen zijn, dan mag je jezelf even achter de oren krabben. Net als vrouwen kunnen mannen ook emotionele veranderingen ervaren, van kortere lontjes tot depressieve gevoelens, en ja, daar kunnen ook opvliegers bij komen kijken. Ja, ook mannen kunnen opvliegers krijgen, wat vaak een onbekend verschijnsel is bij het mannelijk geslacht. Wat is de oorzaak hiervan eigenlijk? Een mix van genetica én levensstijl. Buikvet kan bijvoorbeeld bijdragen aan het verlagen van testosteron door het om te zetten in oestrogeen, het vrouwelijke hormoon. Gezond leven kan wat helpen, maar soms ligt het gewoon in je DNA.
Waarom praten mannen niet over de andropauze?
Van den Berg geeft ook toe dat praten over de penopauze voor veel mannen lastig is. Hij merkte zelf dat er over alles wordt gepraat aan de kroegtafel, van voetbal tot vrouwen, maar over lichamelijke veranderingen zoals deze wordt nauwelijks iets gezegd en zelfs niet onderling. Een erectieprobleem? Daar hebben mannen vaak liever geen awkward gesprek over. Toch zijn dit precies de zaken die we wél moeten bespreken, volgens Van den Berg. Want hoe minder openheid, hoe groter het probleem kan worden. Hoewel de symptomen van de overgang minder heftig lijken dan bij vrouwen, is het niet te ontkennen dat de mannelijke overgang er wel degelijk is. Vrouwen hebben misschien zwaardere hormonale veranderingen, maar ook mannen voelen wel echt ietwat van de impact. Het verschil is vooral dat er bij mannen meer schaamte en minder begrip omheen hangt. Dus misschien moeten mannen niet stoppen met ‘zeuren’, maar juist meer praten.