Wat betekent HODL?

HODL is eigenlijk afkomstig van een soort meme. In 2013 was er namelijk een user op het forum BitcoinTalk die vol trots meedeelde dat hij nooit meer ging handelen. Dit ging veel te vaak fout bij hem en dus kondigde vol trots aan “I AM HODLING”. Eigenlijk wilde hij dus “holding” zeggen, maar deze spelfout ging zijn eigen leven leiden. Vanaf toen was de term HODLing ontstaan.

hodl

Wat HODL nou precies inhoudt? Heel simpel: je cryptovaluta (bijna) nooit verkopen. Door dat niet te doen geef je namelijk aan vertrouwen te hebben in het systeem. Hierdoor wordt de markt evenwichtiger en blijft de schaarste groeien. Ook wordt het gebruikt als een strijdkreet voor als er een flinke crash of correctie plaatsvond, in plaats van in paniek te raken en alles te verkopen om later weer terug te kopen met verlies dus. Met HODLing wordt namelijk besloten om daar niet aan mee te doen.

Op allerlei forums en social media wordt dan ook regelmatig herhaald om te blijven HODL-en zodat je uiteindelijk juist geen verlies lijdt. Of dit altijd de goede strategie is, blijft natuurlijk wel te betwijfelen. Na de gigantische crash in 2018 duurde het namelijk twee jaar voordat bitcoin zijn recordhoogte wederom bereikte. Als je toen op het juiste moment was uitgestapt om op een later moment terug te kopen was je veel beter af geweest dan jarenlang HODL-en. Toch is het een relatief veilige strategie die vaak winstgevend is gebleken. Als je aan het twijfelen bent om te verkopen dan is het dus 9 van de 10 keer verstandiger om hier niet aan toe te geven.

Daarnaast is HODL ook een meme geworden. Zo wordt er de draak gestoken met panic sellersĀ die het tegenovergestelde van HODL-en doen. Deze mensen lopen hierdoor hun kans op een Lamborghini mis.

Er zijn verschillende methoden waarmee jij aan de slag kan gaan. Check dan ook het verschil tussen HODL-en, Swing traden en Day traden.