
Hoboseksueel: wat is het en hoe herken je het?
We kennen ze allemaal wel: die partners (of vrienden) die altijd om hulp vragen, niet echt bijdragen aan jouw leven, maar wel altijd blijven hangen als het om een voordeel gaat. Ze zijn goed in het spelen van het slachtoffer en zorgen er zonder schaamte voor dat ze in jouw leven blijven, zolang ze hun eigen gewin eruit kunnen halen. Dit fenomeen heeft een naam gekregen: de ‘hoboseksueel’. Maar wat houdt het nu eigenlijk in?
Wat is een hoboseksueel?
De term ‘hoboseksueel’ komt van het Engelse woord ‘hobo’, wat letterlijk staat voor iemand die geen dak boven zijn hoofd heeft. In de context van relaties (of vriendschappen) wordt de term gebruikt voor iemand die emotioneel of fysiek afhankelijk is van iemand anders, zonder echt iets terug te geven. Het is niet per se een slechte partner, maar eerder iemand die zich als een soort ‘profiteur’ opdringt.
In plaats van een echte relatie op basis van gelijkwaardigheid, draait het bij de hoboseksueel alleen maar om de zoektocht naar stabiliteit. Het idee van ‘liefde’ of ‘gezamenlijke toekomst’ bestaat misschien, maar uiteindelijk wil deze persoon gewoon zijn plekkie in jouw leven veiligstellen en flink van jou en jouw gastvrijheid profiteren.
Dit bericht op Instagram bekijken
Platonisch hoboseksueel bestaat ook
Hoewel de term voornamelijk over romantische relaties gaat (en dan vaak over mannen), is de hoboseksueel dus niet altijd iemand met wie je een relatie hebt. Het kan ook zomaar een goede vriend zijn die je altijd om hulp vraagt, maar nooit zelf iets terugdoet. Diegene is altijd in de buurt als jij iets moet fixen, maar zodra het tijd is om iets bij te dragen is hij of zij nergens te bekennen.
Denk aan die vriend die altijd zegt “Ja, ik kom wel langs als je iets nodig hebt!”, maar zich nooit echt inzet om iets te regelen. Of die persoon die overal zijn ‘hulp’ aanbiedt, maar eigenlijk alleen maar hoopt op een gratis maaltijd of nacht op de bank. Misschien krijg je geen duidelijke tekst zoals “Ik wil bij jou wonen”, maar de hint wordt snel duidelijk als je een tijdje met iemand omgaat die altijd de voordelen van jouw gastvrijheid pakt zonder enige moeite te doen. Zo’n hoboseksueel kan veel misbruik van jouw lieve daden maken, en dit kan zomaar van kwaad tot erger gaan.
Hoe ga je om met zo’n persoon?
De beste manier om om te gaan met een hoboseksueel is door strenge grenzen te stellen. Als je merkt dat iemand vooral komt en gaat zonder daadwerkelijk iets terug te geven, is het belangrijk om je eigen ruimte en tijd serieuzer te nemen. Dit betekent niet dat je de ander moet afwijzen of het contact gelijk hoeft te verbreken, maar wel dat je zelf beter moet weten wanneer je wel of niet bereid bent om er voor een ander te zijn.
Als je je ooit realiseert dat je met een hoboseksueel te maken hebt, dan is het tijd om je prioriteiten op scherp te zetten. Wees eerlijk tegen jezelf over wat je nodig hebt in een relatie of vriendschap, en of je bereid bent om iemand te blijven toelaten die vooral komt voor de voordelen zonder ooit iets terug te geven. Je kunt veel beter omgaan contacten die wederzijds zijn, waar je kunt geven en nemen.