Grote verschillen in het maximale opnamebedrag
Er zitten aanzienlijke verschillen in het maximale opnamebedrag per bank in Nederland. Iedere Nederlandse bank is namelijk helemaal vrij in het bepalen van de hoogte van dit geldbedrag. Vanuit de overheid worden er dus geen regels opgesteld omtrent dit bedrag, wat voor sommige mensen een doorslag kan geven om wel of juist niet klant te worden bij een bepaalde bank. Zo kan er ook verschillen tussen opnamelimieten per dag, maand of zelfs jaar. De meeste banken in Nederland maken gebruik van een limiet per dag, waardoor je na het opnemen van een bepaald bedrag geen knaken meer kunt pinnen op diezelfde dag.
Extra kosten voor het opnemen van cashgeld
Bij sommige Nederlandse banken wordt een vergoeding in rekening gebracht voor het opnemen van cashgeld. Denk bijvoorbeeld aan Rabobank die per opname een bedrag in rekening brengt van 0,75 euro. Wanneer je als klant van de Rabobank een bedrag opneemt bij de welbekende ‘Geldmaat’ kan je deze vergoeding echter omzeilen. Enkel Rabobank-klanten die vaak geld opnemen moeten dus opdraaien voor de dienst van het omtoveren van digitaal geld naar fysieke knaken. Bij ING lijk je op het eerste oog geen geld te hoeven betalen voor het kunnen opnemen van cash. Deze bank heeft echter een slinkse manier bedacht om hun klanten voor deze dienst te laten dokken. Maandelijks betalen de klanten van ING namelijk een bedrag van ruim 3 euro voor de fysieke geldautomaten. Zo zie je maar dat het opnemen van cash bijna bij geen enkele bank in Nederland helemaal gratis is.
Opnamelimiet van ING Bank en Rabobank
Bij ING Bank is er sprake van een standaard opnamelimiet van 500 euro, terwijl dit limiet eenvoudig valt aan te passen via de app. Voordat zo’n verhoging ook daadwerkelijk wordt ingesteld, dien je wel vier uur lang te wachten, terwijl verlagingen direct ingaan. Dit is uiteraard van toepassing om (cyber)criminaliteit tegen te gaan. Per dag valt er bij de ING maar liefst 5000 euro op te nemen. Hetzelfde bedrag valt wekelijks op te nemen in het geval van ‘bijzondere’ rekeningen bij Rabobank. Daar biedt de Rabobank bepaalde pakketten voor aan, want met de standaard rekening kun je per week slechts 1250 euro opnemen.
Strenge opnamelimieten van ABN-Amro
ABN-Amro werkt met een jaarlijks opnamelimiet van bijna 18.000 euro, wat wordt verdeeld over een limiet per betaling van 2000 euro en een dagelijkse totaalopname van maar liefst 10.000 euro. Het jaarlijkse limiet valt dus in minder dan twee dagen te bereiken, waardoor ABN niet echt handig is voor mensen die veel cash nodig hebben. Hetzelfde geldt voor Triodos, die een daglimiet hanteert van 1000 piek. De Volksbank is een stuk toegankelijker wat betreft het opnemen van cash, wat te danken is aan de daglimiet van zo’n 5000 euro. Goed, ook bij die banken is het opnemen van geld niet gratis, dus is het uitgeven van digitale knaken iets goedkoper.