Wat is Dogecoin?

Dogecoin is ooit begonnen als grap. Eén van de oprichters van DOGE, Jackson Palmer, had dit namelijk als doel. Volgens hem investeerden veel mensen in cryptovaluta zonder research te doen. De eerste meme-coin dus die geen ambities had, geen roadmap en met een Shiba Inu (Japans hondenras) als icoon gepresenteerd werd. Toch werd het al heel snel populair. Ondanks dat er al twee jaar niet aan Dogecoin wordt gewerkt, is de munt nu zelfs populairder dan ooit. Vanwege zijn laagdrempeligheid was het een aantrekkelijke munt om mee te beginnen als nieuweling. Inmiddels geeft het echter een groot risico om geld te verliezen, dus is het misschien verstandiger om eraf te blijven.

Dogecoin is ook in veel dingen het tegenovergestelde van Bitcoin. Waar Bitcoin vooral is gericht op schaarste creëren, is Dogecoin juist makkelijk te verkrijgen. Er zijn namelijk zo’n 113 miljard coins in circulatie. Elke dag komen daar 8 miljoen nieuwe coins bij. Dat betekent dus dat elke dag ongeveer 1/3e van de uiteindelijk totale circulatie van Bitcoin op de markt komt. Dogecoin wordt bovendien steeds vaker geaccepteerd bij verschillende webshops als betaalmiddel.

De prijs van een Dogecoin

Deze week hangt de prijs van een Dogecoin rond de 60 dollarcent. Dit betekent dat de market cap op 70 miljard dollar ligt. Een astronomisch bedrag voor iets dat ooit begon als grap. Alleen al vanaf 1 mei steeg de waarde van 33 dollarcent naar 60 dollarcent op 6 mei. Sinds 10 april is de waarde van Dogecoin zelfs vertienvoudigd.

Nog waanzinniger? Op 1 januari 2020 kocht je voor (afgerond) 0.002 dollarcent 1 DOGE. Voor 100 dollar kreeg je dan dus 50.000 DOGE wat vandaag de dag een slordige 30.000 dollar waard is oftewel 25.000 euro. Insane!

 

koers dodgecoin prijsstijging

Waarom stijgt de waarde van Dogecoin?

De afgelopen maanden is Dogecoin bovendien hard gestegen. Dit heeft te maken met de GameStop-stock mania aan het begin van dit jaar. Destijds besloten beleggers massaal het waardeloze aandeel van Gamestop op te kopen zodat hedge funds verplicht werden hierin mee te gaan. Men besloot hetzelfde te doen met Dogecoin en deze zo veel mogelijk in waarde te laten stijgen. Na een tijdje begon zelfs Elon Musk hier de lol van in te zien. Met hem als voornaamste aandrijver, maar ook beroemdheden zoals Snoop Dogg, werd Dogecoin in één klap razend populair.

Wel of niet investeren in DOGE?

Is het verstandig om nu nog te investeren in deze cryptomunt? Naar onze voorzichtige mening niet. Dit komt omdat de marktkapitalisatie (market cap) van Dogecoin inmiddels al gigantisch hoog ligt. Op dit moment is het na Bitcoin, Ethereum en Binance Coin de grootste cryptocurrency.

Mocht Dogecoin net zo groot worden als Ethereum, een volwassen project waarin elke dag hard gewerkt wordt, dan ligt de prijs op zo’n 3 dollar per coin. Realistischer is het dat de waarde naar ongeveer 1 dollar gaat. Een verdubbeling van de huidige waarde dus. Je loopt echter een risico dat het even hard kan dalen als dat het stijgt. Je kan zeker kijken naar een instapmoment als de waarde daalt, want zolang de hype blijft kan deze exponentiële groei zich herhalen. Het is en blijf echter een wilde gok.