Het dilemma bij de snackbar

De snackbar is de tempel van alles wat knapperig, zout en vet is. En dat maakt het juist ook zo lekker. Maar laten we eerlijk zijn: eten bij de snackbar betekent vaak dat je een bom aan calorieën en ongezonde vetten binnenkrijgt. Denk aan transvetten (slecht voor je hart) en bergen zout (dag, gezonde bloeddruk). Combineer dat met een portie patat, en je komt zomaar op een halve dagmaaltijd qua calorieën. Betekent dit dat je je favoriete snackbar moet vermijden? Nee joh. Je moet gewoon weten wat je bestelt.

De “gezonde” winnaar bij de snackbar: frikandel

Geloof het of niet, maar de frikandel steekt er qua gezondheidsopties bij de snackbar met kop en schouders bovenuit. Dit icoon van de Nederlandse snackbar bevat ongeveer 195 calorieën. Vergeleken met andere snacks, zoals de kroket of kaassoufflé, scoort de frikandel verrassend laag in vet.

frikandel

Het geheim? Geen dikke laag paneermeel en een bescheiden formaat. Combineer dat met een beetje ketchup (veel gezonder dan mayo), en je hebt een snack die best oké in je dieet past.

De echte boosdoeners: kaassoufflé en patat

Wil je weten wat je beter kunt laten liggen bij je trip naar de snackbar? De kaassoufflé lijkt misschien onschuldig, maar die knapperige buitenkant en smeuïge binnenkant maken het een caloriebom in vermomming. Ook patat, hoe lekker ook, hakt er flink in. Een frietje mayo tikt de 800 calorieën aan, en dat is exclusief snacks of frisdrank.

De snackbar vermijden is niet nodig. Kies bewust, geniet met mate en laat je niet gek maken. Ja, de frikandel is de winnaar als je naar calorieën en vetten kijkt, maar het allerbelangrijkste is dat je af en toe gewoon lekker kunt genieten. Want uiteindelijk maakt die balans het verschil. Dus trek die snackmuur open, pak die frikandel (of kroktet) en geniet zonder schuldgevoel (maar met mate).