Champagne en spijs: wat kan je eten bij deze feestelijke drank?
Champagne als aperitief of feestelijke bubbel als er iets te vieren valt, dat kennen we. Maar wist je dat een heerlijke champagne fantastisch te combineren valt met eten? Een champagne is vaak zo rond de twaalf procent alcohol en niet zo overheersend. Het zorgt juist voor een verfrissing in de mond. Een krachtige champagne is perfect met een wat voller gerecht, en een lichte champagne past juist beter bij een lichte maaltijd.
Een goede combinatie zal de champagne én het eten ten goede doen. Daarom hebben wij zeven heerlijke champagnes van Jean Moutardier voor jullie geselecteerd, mét bijpassende gerechten. Cheers en smakelijk!
1. Carte d’Or – Brut
Brut staat voor de hoeveelheid suikers of rietsuikers die toegevoegd zijn aan de champagne na de eerste rijping. Brut is een vrij droge champagne met maximaal 12 gram suiker per liter. Wanneer je de fles opent, zullen er geuren van gember, goudrenet appel en citroenschil vrijkomen. Dit gaat vloeiend over naar tonen van perzikschil, gele grapefruit en gedroogde abrikoos.
De Carte d’Or bestaat voor 15 procent uit Chardonnay en 85 procent uit meunier, waarvan vijf procent op hout. Deze samenstelling zorgt voor een subtiele en frisse smaak. De fruitige smaaksensatie van citrus, geel en wit fruit zullen je overdonderen.
Ben jij van plan om lichte gerechten voor te schotelen? Dan is Carte d’Or perfect. Je moet dan denken aan schaaldieren, kip of gevogelte en oesters. Als je bij het eten gekookte of gestoomde groente gaat serveren, dan moet je helemaal deze champagne nemen.
Wanneer jullie een sushi avond hebben, dan kan de Carte d’Or tevens hét drankje worden voor bij het eten. Deze champagne is perfect als aperitief, maar dan wil je er natuurlijk wel wat hapjes bij. Je moet dan denken aan roomkaas, een stuk quiche, blini met zalm of andere eiergerechten. Check hier Carte D’or – Brut.
2. Carte d’Or – Demi-Sec
Demi-Sec is een variant waaraan meer suikers toegevoegd zijn, waardoor de champagne zoeter wordt. Een heerlijk frisse en fruitige champagne waar de balans tussen zoetigheid en zuurheid perfect is. Zet je neus erboven en je ruikt rijp fruit, honing, vijgen en een hint van zoethout.
Deze zoetere champagne kan je perfect bij het dessert serveren. Ga dan wel voor iets fruitigs en bewaar iets romigs voor de volgende keer.
Als je een Franse avond houdt met Foie Gras, dan is deze zoetere champagne van Jean Moutardier tevens een fantastische keuze. Check hier Carte d’Or – Demi-Sec.
3. Alchimie – Extra Brut
We gaan nu naar een nog iets drogere champagne die ook vijf procent meer chardonnay bevat: Jean Moutardier Alchimie Extra Brut. Als je de fles opent komen er talloze geuren vrij die te veel zijn om op te noemen, maar je kan onder andere de geuren van pruim, amandel, perzik en honing opmerken. Als je een slok neemt, komen de smaken van geel fruit en citroen weer terug. Deze champagne is alleen nog iets droger, fris, maar toch erg vol in de mond. Een volle champagne die zijn vele fruitige accenten behoudt.
Deze champagne van Jean Moutardier past perfect bij licht zoutig eten. Oesters en zeevruchten zijn heerlijk en écht iets waarmee je tijdens de feestdagen kan uitpakken. Rauwe vis, zoals met een ceviche of sushi, gaat tevens perfect samen met deze drank. Ben je een visfanaat en wil je daar een goede champagne bij? Dan is dit jouw champagne to go. Check hier Alchimie – Extra Brut.
4. Rosé – Brut
We zijn dan eindelijk aangekomen bij de rosé. Een favoriet die elke zomer weer terugkomt, maar in een warme huiskamer is deze frisse en zachte rosé perfect om iets te vieren. Een mooie roze kleur in het glas roept eigenlijk al meteen prachtige herinneringen op. Neem een slok en een heerlijk fris en sappig gevoel komt jou tegemoet.
Een rosé is natuurlijk wel echt een drank om op zichzelf te drinken, maar uiteraard kan je deze ook combineren met spijs. Bij een dessert met matchende kleuren voor het fruit zit je helemaal goed. Een amuse van cranberry paté werkt eveneens goed met deze rosé en een salade met zalm en rivierkreeftjes zal ook heerlijk zijn.
Wil je graag bij het hoofdgerecht rosé drinken, dan kan je een zacht gegaarde eend met framboos serveren. Je ziet misschien al wel dat rood fruit overal terugkomt en dus een prachtige combi is met zo’n heerlijke rosé als deze. Check hier Rosé – Brut.
5. Millésime 2012 – Brut
We gaan van rood fruit naar aroma’s van wit en zwart fruit. De Millésime 2012 is een wat rijpere wijn die nog steeds heerlijk fris en soepel in de mond ligt. Er is een frisse zuurgraad bij de slanke afdronk en dat past perfect bij de fruitsensatie die deze 20 procent chardonnay en 80 procent meunier heeft. De smaken zijn echter nu afkomstig van wit en zwart fruit met citroen- en kersenzuurgehalte.
Een rijpere wijn kan meer zijn mannetje staan. Bij een kaasplankje is deze Millésime 2012 helemaal op zijn plek. Een pasta met truffel kan deze champagne eveneens mee levelen.
Als je echt luxe wil gaan eten, dan is kreeft hét gerecht en perfect met deze champagne. Vis over het algemeen en kalfsvlees of gevogelte zijn eveneens prachtige wijn en spijs combinaties met deze champagne die je niet mag missen. Check hier Millésime 2012 – Brut.
6. Pure meunier – Brut Nature
We hebben het eerder al gehad over het suikergehalte, maar minder dan dit kan het niet worden. Met deze frisse en fruitige fles zit je helemaal goed als jij gepassioneerd bent voor champagne. 100 procent gemaakt van de druif meunier en geen chardonnay die hier aan te pas komt. De volheid van de pure meunier is uitzonderlijk en met de geur van bittere sinaasappel en roze pompelmoes, heb je een bijzonder genot in je handen met deze champagne.
De pure meunier is omtrent het eten vergelijkbaar met de Alchimie. Oesters, zeevruchten, een ceviche of sushi zijn perfect te combineren met deze champagne van Jean Moutardier.
Licht ziltig en verfijnde gerechten, dat moet je hebben met de pure meunier. Check hier pure meunier – Brut Nature.
7. Sélection – Brut
We stappen nu even af van de meunier druif en richting ons op 40 procent Pinot Noir en 60 procent Chardonnay. Even wat anders, maar net zo lekker. Een sappige appel- en perensmaak die gepaard gaat met het lekkere zuren van de citroen. Wederom een fruitige en frisse afdronk, maar deze ontkoppelt zichzelf van de rest door de kruidige accenten van pepers, rook en anijs.
De Sélection kan je met hetzelfde eten combineren als de Millésime. Een sterke en krachtige champagne kan wel tegen iets stevigs opboksen. Bij een borrel kan je prima een kaasplankje toevoegen.
Als we spreken in termen van een volledig hoofdgerecht, is vis en kalfsvlees of gevogelte een goede keus. Check hier Sélection – Brut.
Het champagnehuis Jean Moutardier
In het dorpje Le Breuil bevindt zich het champagnehuis van Jean Moutardier, waar deze geweldige champagnes worden gemaakt. Zoals je misschien al door had, is de meunier druif de voornaamste druif die gebruikt wordt bij hun formules. Deze druif is hét handelsmerk van de familie Moutardier. Met 18 hectare en hellingen met kalkhoudende grond gericht op het zuiden, kan je wel stellen dat het familiebedrijf een groot succes is.
De derde generatie is inmiddels aan bod bij de familie Moutardier, maar hun familie gaat way back. Zij worden dan ook als één van de oudste families in de druiventelers gerekend. Voor 80 procent bestaat hun champagnes uit de druif meunier en op de champagneflessen staat over het algemeen geen jaartal. Bij de assemblage van champagne is het gebruikelijk om de druiven van verschillende oogsten en verschillende jaren bij elkaar te voegen voor het beste resultaat. Alleen bij een bijzonder jaar wordt er een Millésime gemaakt. Vakmanschap pur sang!
Check de website van Jean Moutardier voor meer info over de bovenstaande champagnes.