Hoeveel slaap heb je nodig per nacht?

Volgens Menzis hebben volwassenen ongeveer zeven tot acht uur slaap per nacht nodig. Er wordt veel aandacht besteed aan de gezondheidsproblemen van te weinig slaap. Maar uit onderzoek blijkt dat als je te veel slaapt het ook risico’s met zich meebrengt. Uit een analyse van zelf gerapporteerde gegevens van meer dan 30.000 volwassenen in de National Health Interview Survey van 2005 bleek dat zowel te weinig (minder dan vijf uur) als te veel slaap (meer dan negen uur) verband hield met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Met name langer slapen werd in verband gebracht met beroertes en hartaanvallen.

 

Wat als je te lang slaapt?

Zelfs als je dagelijks sport, niet rookt en geen familiegeschiedenis van hartziekten hebt, kunnen gezonde leefgewoonten mogelijk niet genoeg zijn om je risico op een hartaanval te verminderen als je te veel of te weinig slaapt. Uit onderzoek, gepubliceerd in 2019 in het Journal of the American College of Cardiology, bleek dat mensen die meer dan negen uur per nacht slapen, een 34% hoger risico hebben op een hartaanval. Tien uur slaap per nacht verdubbelde dit risico zelfs.

Voor mensen met een genetische aanleg voor hart- en vaatziekten was de situatie wel anders. Hun risico op een hartaanval daalde met 18% als ze tussen de zes en negen uur per nacht sliepen. Een mogelijke verklaring voor de relatie tussen te veel slapen en hartziekten is dat te veel slapen ontstekingen in het lichaam kan bevorderen, wat bijdraagt aan hartziekten.

Factoren die te lang slapen beïnvloeden

Niet alle studies over de relatie tussen slaapduur en hartziekte-risico hebben dezelfde resultaten opgeleverd. Uit een onderzoek uit 2018, gepubliceerd in het Journal of Clinical Sleep Medicine, bleek dat een gebrek aan slaap en slechte slaapkwaliteit verband hielden met een grotere vatbaarheid voor coronaire hartziekten, maar dat de link tussen te lang slapen en hartziekte-risico statistisch niet significant was.

Te lang slapen is een complex probleem. Hierbij worden bepaalde psychische problemen en een lagere sociaaleconomische status als beïnvloedende factoren genoemd. Daarnaast kan te lang slapen ook samenhangen met gezondheidsproblemen zoals slaapstoornis of obstructieve slaapapneu. De Sleep Foundation wijst ook op diabetes, chronische pijn, obesitas en hypothyreoïdie als mogelijke oorzaken van te lang slapen.