Direct naar content
man die z'n huid insmeert (zou hij veel alcohol drinken?)
Afbeelding: Unsplash

De effecten van alcohol op huid: doet veel meer kwaad dan je denkt

Een biertje hier, een whisky daar: niets mis mee, toch? Maar terwijl jij geniet van je drankje, heeft alcohol een minder feestelijk effect op je huid. We hebben het niet alleen over een brakke kop na een avond doorhalen, maar over structurele schade die je huid sneller doet verouderen. Benieuwd hoe dat zit? Check hier de harde feiten over wat alcohol met je huid doet.

Door Danilo Otte

Alcohol zorgt voor uitdroging van de huid

Alcohol is een echte vochtvreter (en daardoor no bueno voor je huid). Zodra je een paar glazen achterover slaat, wordt je lichaam gedwongen om meer vocht af te voeren. Resultaat? Uitdroging. En raad eens waar dat als eerste zichtbaar is? Juist, je huid. Een droge huid betekent meer fijne lijntjes, een doffere uitstraling en een algehele vermoeide look. En dat is niet alleen de ochtend na het stappen, maar kan op lange termijn je huid permanent beschadigen.

Ken je dat moment waarop iemand een paar borrels op heeft en hun gezicht ineens rood begint te gloeien? Dat komt doordat alcohol je bloedvaten verwijdt. Dit effect is tijdelijk, maar als je regelmatig drinkt, kan het permanente schade veroorzaken. Gesprongen vaatjes, vooral rond je neus en wangen, zijn een bekend fenomeen bij mensen die vaak drinken. Niet echt de frisse uitstraling waar je voor gaat.

Alcohol en ontstekingen: al helemaal een slechte combi (voor je huid)

Alcohol werkt ontstekingsbevorderend. Dat betekent dat je drankje de boel alleen maar erger maakt wanneer je al gevoelig bent voor acne, rosacea of andere huidproblemen. Langdurige ontstekingen kunnen zelfs je collageen en elastine aantasten, oftewel: de vezels die je huid strak en jong houden. Minder collageen = meer rimpels. Dus als je huid belangrijk voor je is, denk dan twee keer na voordat je die extra shot neemt.

Man die zijn huid controleert na een avond alcohol gedronken te hebben
Freepik

Je huid heeft tijd en goede voeding nodig om te herstellen. Alcohol verstoort dit proces. Het verpest je slaap (en nee, je slaapt echt niet beter na een paar drankjes, dat is een zogeheten fabeltje), waardoor je huid minder tijd heeft om zichzelf zeg maar te vernieuwen. Bovendien verlaagt alcohol het niveau van zogeheten de antioxidanten in je huid, waardoor je minder beschermd bent tegen schadelijke invloeden zoals UV-stralen en luchtvervuiling. Het gevolg? Snellere huidveroudering en een vale teint. Niet ideaal.

Misschien denk je dat alleen suikerrijke drankjes zoals cocktails slecht zijn voor je huid, maar alcohol in het algemeen kan je poriën verstoppen en onzuiverheden veroorzaken. Dit komt deels door de invloed op je hormonen, maar ook doordat je lever overuren draait om alle gifstoffen af te breken. En als je lever het zwaar heeft, zie je dat terug op je gezicht. Denk aan meer onzuiverheden, een doffe teint en een opgeblazen uitstraling.

Je rimpels kunnen komen door dat overheerlijke biertje

Alcohol breekt collageen en elastine af, en dat betekent simpelweg dat je huid minder veerkrachtig wordt. Dit proces versnelt huidveroudering, waardoor je eerder rimpels en een slappere huid krijgt. Combineer dat met de uitdrogende werking van alcohol en je hebt een recept voor een huid die er sneller oud en vermoeid uitziet.

Een drankje op z’n tijd kan natuurlijk geen kwaad, maar als je huid je lief is, kun je beter met mate drinken. Hydrateer goed, pak voldoende slaap en wissel je alcoholische versnaperingen af met water. Zo houd je je huid in topvorm en voorkom je dat je er tien jaar ouder uitziet dan je bent.

Jij bepaalt natuurlijk zelf wat je doet met deze info, maar de volgende keer dat je aan een glas wijn nipt, weet je in ieder geval wat je huid ervan vindt. Cheers… of toch maar een spa rood?