Wat doen hoogintelligente mensen anders?

Er is een verschil tussen hoogbegaafd en hoogintelligent. Verschillende bronnen onderscheiden de twee termen met de volgende woorden: “Het verschil tussen hoogbegaafden en hoogintelligenten is duidelijk te merken op school, in relaties met mensen onderling en thuis. Een hoogintelligente wordt gezien als een slim iemand, die goede cijfers haalt. Terwijl een hoogbegaafd kind ook gezien kan worden als een ‘vreemd’ iemand, die zich wat afzondert van de groep.”

 

Intelligent zijn heeft zo zijn voordelen en nadelen. In ieder geval zijn er wat dingen die zeer intelligente mensen anders doen dan de gemiddelde persoon. Deze vind je hieronder:

1. Controle over emoties

Intelligente mensen hebben over het algemeen een betere controle over hoe zij hun emoties uiten. Ze kijken vaak op een meer analytische manier naar een probleem of situatie. Natuurlijk betekent dat niet dat ze geen gevoelens hebben, enkel dat je van hoogintelligente persoon niet zo snel een uitbarsting van emotie hoeft te verwachten.

signalen intelligentie

2. Goed in keuzes maken

Keuzestress heb je waarschijnlijk minder snel als je hoogintelligent bent. Mensen die intelligent zijn zich bewuster van het belang van goede keuzes en zoeken vaak naar informatie die hen kan helpen de juiste keuze te maken. Daar komt bij dat zeer intelligente personen vaak ook meer vertrouwen hebben in zichzelf en in hun keuzes.

3. Een grote verbeelding

Een groot verbeeldingsvermogen kan een teken zijn van een zeer intelligent persoon. Zij gebruiken namelijk hun verbeelding om de wereld te begrijpen en problemen creatief op te lossen. Het zijn dus echte out of the box denkers.

4. Een goede focus

Hoogintelligente mensen hebben minder moeite om zich te focussen op een doel. Niets kan hen afleiden van wat ze willen bereiken. Dat vermogen is iets waarin ze verschillen van de meeste mensen.

hoogintelligentie mensen

5. Het aanwijzen van krachten en zwakheden

Wie zeer intelligent is, is vaak beter in het aanwijzen van zijn eigen zwakheden en het verbeteren daarvan. Ze focussen zich vaak alleen op de punten waar nog verbetering nodig is en niet op wat ze al goed kunnen. Ook verwachten ze niet van zichzelf dat ze iets gelijk kunnen en weten ze dat oefening nodig is om ergens goed in te worden.

6. Goede communicatie

Communicatie is een van de belangrijkste vaardigheden en zeer intelligente mensen zijn er heel erg goed in. Ze weten hoe ze duidelijk moeten communiceren en zijn daardoor vaak goed in schrijven, spreken en luisteren. Het voordeel van hun manier van denken is dat ze vaak goed zijn in het interpreteren van onuitgesproken boodschappen in een gesprek: ze zijn heel goed in tussen de regels door lezen

7. Minder impulsief

Mensen met een hoge intelligentie hebben een veel betere zelfcontrole. Ze zijn zich namelijk beter bewust van het geheel, waardoor ze minder geneigd zijn om enkel voor oplossingen op korte termijn te gaan. Daarom kiezen ze voor een beter leven op de lange termijn in plaats van instant gratification, oftewel een onmiddellijke beloning.

Wil je weten of je een intelligent persoon bent? Bekijk dan de signalen van intelligentie.