Direct naar content
Een schap in de supermarkt met bewerkt vlees, wat de levensduur van de man verlaagt
Afbeelding: Fitri Ariningrum

Onderzoekers van Wageningen University & Research: het eten van bewerkt vlees verkort je levensduur aanzienlijk

Op school leerden we over de ‘Schijf van Vijf’ en het belang van gezonde voeding. In de praktijk verdwijnt dit vaak naar de achtergrond door een druk leven, waardoor bewerkt en makkelijk eten de overhand krijgt. Onderzoekers van Wageningen University & Research bevestigen nu met een nieuw onderzoek dat het vermijden van bewerkt vlees en eten van meer fruit helpt met gezonder en langer leven.

Door Dion Roessen

In het onderzoek staat onder andere dat het verminderen van bewerkt vlees en meer fruit in je dagelijkse voedingspatroon de kans op enge ziektes vermindert. Nederlandse mannen kunnen jaren langer en gezonder leven, wanneer ze zich beter houden aan de voedingsadviezen. Het aantal beroertes, nieuwe diabetesgevallen en hartziekten zou middels een beter dieet, met meer fruit en minder bewerkt vlees, tot 20% lager uitvallen dan bij het huidige eetpatroon. Vooral bewerkt vlees, zoals hamburgers, gemarineerde varkenslappen en worst, zijn grote boosdoeners voor de gezondheid.

Langer en gezonder leven

Momenteel eten Nederlanders gemiddeld 40 gram bewerkt vlees per dag, terwijl dat eigenlijk zo laag mogelijk moet zijn. Daarnaast eten we maar de helft van de aanbevolen hoeveelheid fruit, terwijl twee stuks per dag al een merkbaar positief effect hebben op de gezondheid. Minder bewerkt vlees betekent bijvoorbeeld 22% minder diabetes type 2, 21% minder hartziekten en 10% minder darmkanker. Een langer en gezonder leven is dus zeker haalbaar.

Op de redactie houden we ook wel van een lekkere barbecue, waar vaak bewerkt vlees bij komt kijken, maar vinden we onze gezondheid ook belangrijk. Daarom nemen we de adviezen uit dit onderzoek ook serieus. Als je als een man bewerkt vlees niet zou eten, is de levensverwachting op 50-jarige leeftijd twee en een half jaar langer en gezonder. Onze vrouwelijke medemens geniet op diezelfde leeftijd van een jaar en zeven maanden langer leven in goede gezondheid. Dit benadrukt het belang van langer en gezonder leven door beter op de voeding te letten.

Darmkanker door bewerkt vlees

Tegen RTL Nieuws zegt onderzoeker Sander Biesbroek het volgende: “Bijna al het vlees is bewerkt tegenwoordig. Dat maakt het ook zo lastig om geen bewerkt vlees te eten. Kipfiletplakjes, ham: er worden allemaal toevoegingen gedaan voor een mooiere kleur en om het langer houdbaar te maken.” Dit bewerkte vlees met toevoegingen zorgt volgens de wetenschapper dan ook voor verschillende ontstekingen in het lichaam. Verder is het vermijden van bewerkt vlees ook goed voor de darmgezondheid en verkleint dit de kans op darmkanker met 10%. Net als beroertes en diabetes, helpt dit bij een langer en gezonder leven.

Fruit en peulvruchten verlagen de kans op een mogelijke beroerte

Naast vlees schrappen uit het dieet, adviseren Biesbroek en Co. ook om meer fruit te eten. Daarnaast helpen peulvruchten, zaden en noten ook bij een gezondere leefstijl. Dagelijks twee stuks fruit kan het risico op een beroerte met 18% verlagen. Dit helpt op zijn beurt de zorg weer. Het is minder druk in het ziekenhuis en mensen zijn gezonder, dus als collectief gaat de zorgverzekering omlaag. Verder wil de onderzoeker ook dat de politiek helpt. “We kunnen de oplossing niet alleen bij de consument leggen. De politiek moet hier ook maatregelen voor nemen. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een suikertaks en gezonde producten goedkoper te maken”, vindt hij.

Fruit op een markt dat bijdraagt aan gezonder en langer leven
Foto: Peter de Vink