Direct naar content
een bijzonder drukke Koningsdag (zal het feest dit jaar net zo druk zijn, ondanks dat het een dag eerder gehouden wordt)
Afbeelding: Abhay Rautela

Waarom valt Koningsdag dit jaar een dag eerder?

Koningsdag is natuurlijk dé dag waarop Nederland massaal oranje kleurt, bier uit plastic bekers vloeit en geat wordt en iedereen zich even zelf ook een beetje de koning voelt. Maar als je even goed op je kalender hebt gekeken, zie je iets geks: Koningsdag valt dit jaar officieel op zondag 27 april, maar toch gaan we een dag eerder los. Wat is hier aan de hand precies?

Door Danilo Otte

Koningsdag valt dit jaar een dag eerder wegens de verjaardag van koning Willem-Alexander

Koningsdag een dag eerder!? Het klinkt misschien een beetje vreemd. Sinds Willem-Alexander in 2014 de troon besteeg, vieren we het oranje-feest op 27 april, zijn verjaardag. Dat leek een waterdicht plan, maar er zat een klein addertje onder het gras: wat als die datum op een zondag valt? Daar is gelukkig al lang over nagedacht, en de oplossing is simpel. In dat geval wordt het feestje een dagje naar voren geschoven, dus dit jaar vieren we het op zaterdag 26 april. Piece of cake, lijkt ons ook!

Dit is geen nieuw fenomeen. Voordat Koningsdag bestond, vierden we Koninginnedag op 30 april, de verjaardag van koningin Juliana. Maar toen Beatrix de troon overnam, hield ze deze datum aan uit praktische overwegingen (haar eigen verjaardag in januari is niet echt ideaal voor een groot volksfeest). En ook toen gold al dezelfde regel: viel 30 april op een zondag, dan verschoof Koningsdag gewoonweg een dag eerder. Geen poespas, best simpel!

Koningsdag op een gracht (allemaal oranjegekleurde bootjes dus!)
Abinash Satapathy

De reden achter de verschuiving

Nu vraag je je misschien af: “Waarom vieren we Koningsdag niet gewoon op zondag en nu een dag eerder?” Het antwoord ligt in een eeuwenoude traditie: de zondagsrust. Nederland heeft een lange christelijke geschiedenis en in veel kringen wordt de zondag nog steeds heilig gezien als een rustdag.

Om te voorkomen dat al dat gefeest botsen met deze traditionele rustdag, werd helemaal terug in 1980 besloten dat nationale feestdagen zoals Koningsdag niet op een zondag gevierd mogen worden, maar in plaats daarvan een dagje eerder gehouden moeten worden. Dit besluit werd destijds ondertekend door koningin Juliana en sindsdien houden we ons er braaf aan.

Praktisch gezien is het ook gewoon best handig

Los van religieuze redenen, is het ook gewoon een stuk praktischer om Koningsdag net wat eerder te houden dit jaar. Koningsdag is een gigantisch evenement waarbij de hele infrastructuur van steden en dorpen op de schop gaat. Markten, festivals, vrijmarkten en kroegentochten, de hele mikmak, het is nogal een behoorlijke operatie. En eerlijk is eerlijk: een nationale feestdag op een zondag voelt toch een beetje als een verspilde kans. Nu valt Koningsdag op een zaterdag, en dat betekent: een extra lang weekend voor velen.

Een festival met Koningsdag, het ziet er bijzonder gezellig uit
Jos van Spanje

Daarnaast zorgt het eerder verschuiven van Koningsdag ervoor dat ondernemers en horecazaken een betere omzet draaien. Zaterdag is een ideale dag om een feestje te vieren, zonder dat mensen zich druk hoeven te maken over die ó zo vervelende vroege maandagochtend.

Wat betekent dit voor jou? Heel simpel: zet een dikke oranje cirkel om zaterdag 26 april in de kalender en bereid je voor op een dag vol oranje, feest, extreem veel bier en waarschijnlijk een flinke kater (hou er ook rekening mee dat Koningsnacht ook een dagje op zal schuiven). Vrijmarkten zullen op zaterdag gewoon hun deuren openen, festivals staan gepland en de steden zullen volstromen met feestvierders.

Dus mocht je een toerist tegenkomen die op zondag 27 april in een oranje outfit door een verlaten binnenstad loopt, leg hem dan even vriendelijk uit dat Nederland zijn feestje al een dag eerder heeft gevierd. En nu jij dit weet, kun je alvast een voorsprong nemen met het plannen van je Koningsdag. Proost!