Waarom nemen mensen ontslag? De meest voorkomende redenen op een rij
Niets is vervelender dan je niet fijn voelen op je werk. Dit kan veel redenen hebben en sommigen zijn zelfs zo erg dat ze leiden tot het nemen van ontslag. Maar zijn er ook specifieke redenen die ervoor zorgen dat mensen ontslag nemen? Effectory heeft hier onderzoek naar gedaan en kwam uit op een top 5 terugkerende redenen waarom mensen ontslag nemen. Dit zijn de vijf meest voorkomende redenen.
5. Gebrek aan doorgroeimogelijkheden
Mensen willen vaak groeien in hun carrière en nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Wanneer er geen mogelijkheden zijn om door te groeien, kunnen werknemers het gevoel krijgen dat ze ‘vast’ zitten. Ze hebben niks professioneels om naartoe te werken of naar uit te kijken. Hierdoor kan het werk saai en uitzichtloos worden, niet een heel fijn gevoel om te hebben. Wanneer er dus bij je huidige werk geen doorgroeimogelijkheden zijn, gaan mensen op zoek naar andere bedrijven waar dit wel kan. Bedrijven die investeren in de groei van hun werknemers en loopbaanontwikkeling stimuleren, zijn beter in staat om talent vast te houden.
4. Geen vertrouwen in het leiderschap op de werkvloer
Leiderschap is essentieel voor een gezonde werkomgeving. Werknemers moeten vertrouwen hebben in hun leidinggevenden om zich veilig en gewaardeerd te voelen. Als zij hier twijfels over hebben, kan dit voor problemen zorgen. Dit kan leiden tot een gebrek aan motivatie en betrokkenheid. Werknemers willen weten dat hun leidinggevenden het beste met hen voor hebben en in staat zijn effectieve beslissingen te nemen. Als dit niet zo blijkt te zijn, gaan mensen op zoek naar een andere werkplek. Een gebrek aan vertrouwen kan dus leiden tot een hoog verloop van personeel.
3. Problemen met zelfstandig werken
Werknemers willen vaak de ruimte hebben om zelfstandig te werken en beslissingen te nemen. Wanneer dit niet mogelijk is, kan dat leiden tot frustratie en een gevoel van machteloosheid. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van de functie, maar de meeste mensen vinden het onprettig als ze constant op de vingers gekeken worden. Aan de andere kant kan je ook te veel vrijheid krijgen, wat ook niet voor iedereen werkt. Het is belangrijk dat organisaties een omgeving creëren waar medewerkers zich gesteund voelen in hun zelfstandigheid en waarin ze hun vaardigheden kunnen benutten.
2. De werkdruk
Op nummer twee in de top 5 redenen waarom mensen ontslag nemen, vinden we problemen met de werkdruk. Te veel werkdruk is een belangrijke reden voor mensen om hun baan op te zeggen. Wanneer mensen constant overbelast zijn, leidt dit niet alleen tot uitputting. Ook heeft dit verminderde werkprestaties tot het gevolg. Aan de andere kant kan je natuurlijk ook te weinig werkdruk ervaren. Bijvoorbeeld als je baan taakgericht is en je snel en effectief kan werken. Als je dan langer op kantoor moet doorbrengen, maar je je werkzaamheden al hebt uitgevoerd, kan dit ook vervelend zijn. Als werknemers stress ervaren door de werkdruk, gaan ze veelal op zoek naar een minder stressvolle omgeving.
1. De sfeer op de werkvloer
En op nummer één vinden we de werksfeer. De sfeer op de werkvloer speelt een cruciale rol in het werkplezier van medewerkers. Een positieve, ondersteunende omgeving bevordert bijvoorbeeld samenwerking en creativiteit. Een negatieve werkomgeving leiden tot stress en algemene ontevredenheid. Natuurlijk hoef je geen beste vrienden te worden met je collega’s, maar het moet ook niet elke dag tegenstaan om naar het werk te moeten. Als collega’s elkaar niet steunen of als er een cultuur van rivaliteit is, kan dat een grote impact hebben op de motivatie en productiviteit.