De traditionele maatstaf (lees: auto of huis) is niet meer. Ten eerste kan onze generatie zich helemaal geen huis of auto veroorloven. Maar sterker nog: willen we dit überhaupt wel?
Uit onderzoek blijkt dat mensen tussen de 25 en 35 jaar oud zijn, bijna geen huizen koopt en nog minder vaak een auto. Sterker nog, ze kopen bijna geen dure spullen. Deze ‘generatie der huurders’ verkiest het delen van spullen boven het hebben er van. Alles wat duur is wordt gehuurd.
Maar waarom?
Allereerst zeggen sociologen dat de moderne volwassene lijdt aan een constante financiële crisis. Er wordt weinig opgebouwd en mensen zijn bang om serieuze leningen aan te gaan zoals een hypotheek. Echter, is dit niet de voornaamste reden.
Onze generatie definieert het begrip succes anders dan dat onze ouders dat deden en hechten daarnaast waarde aan andere punten. Onbewust hebben we collectief het begrip ‘succes’ veranderd.
Succesvolle mensen:
- Kopen geen eigendommen, ze huren
- Investeren in ervaringen
We hechten geen waarde aan welvaart en stabiliteit, maar willen daarentegen een flexibel schema en financiële en geografische onafhankelijkheid. 10 jaar lang werken voor dezelfde werkgever? We kunnen niet eens twee jaar in de toekomst kijken. Waar onze ouders dergelijke onzekerheden vermeden, moeten wij er niet aan denken om het gevoel te krijgen dat onze toekomst en onze groei bepaald is.
Materiële zaken
Waarom bezit men nog een auto? Ruil de vaste lasten en dure parkeerplekken om voor een Uber of gebruik de auto van de buren met Snappcar. Waarom kopen we een vakantiehuis, waar we door de aankoop, praktisch verplicht zijn om naartoe te gaan, terwijl je de hele wereld kunt ontdekken via Airbnb. Door onder andere de digitale globalisering zijn er natuurlijk mogelijkheden ontstaan en zijn zaken die we eerder voorlief namen plots omgedraaid. En zo zit het ook bij het kopen van een huis:
- Je kunt niet weten hoelang je ergens blijft
- Je kunt een hypotheek voor 40 jaar afsluiten of accepteren dat je maandelijks huur betaald. What’s the difference?
- Je zult hoogstwaarschijnlijk van baan veranderen binnen enkele jaren. Door te huren ben je flexibel en ga je op zoek naar mogelijkheden. Overal ter wereld
Klinkt het nog logisch om een huis te kopen?
Het concept ‘bezitten’ is niet langer relevant
Wat maakt het rijden in een sportauto zo gaaf? De unieke ervaring wanneer je over een eindeloze weg rijdt of het gevoel hebben dat je de auto daadwerkelijk bezit. Eerder was slechts de combinatie mogelijk, maar door de opkomst van allerlei diensten liggen ervaringen die eerder als ontoereikend werden beschouwd ineens voor het oprapen? Telt de uitspraak ‘hebben van de zaak, einde van het vermaak’ nu nog? Of kan deze omzeild worden?
Door ervaringen maken we vrienden
Geluk wordt mede bepaald door de sociale interactie tussen mensen. Simpelweg: praten met anderen en het hebben van veel vrienden maakt ons gelukkig. En waar horen mensen liever een verhaal over? Je ervaringen of je dure bezittingen?
Onze ouders hebben tenslotte nooit de kans gehad om net zoveel ervaringen op te doen als dat wij kunnen. Tegenwoordig is de drempel naar backpacken, studeren in het buitenland of een start-up beginnen zoveel lager dan in de tijd van onze ouders. Doordat deze kansen zich minder voordeden investeerden zij in huizen en auto’s. Een slimme zet. Echter, hoeven wij dit niet meer. We investeren niet in huizen en auto’s, maar in ervaringen.
Een luxe positie waar we het maximale uit moeten halen.