Blauwe bessen wassen: essentieel voor je gezondheid
Blauwe bessen, je weet wel, die knallers vol vitamine A, vezels en antioxidanten, zijn niet meer weg te denken uit onze fruitschaal. Ze zijn lekker, gezond en overal te vinden. Maar denk je er wel aan om ze eerst even goed te wassen voordat je ze zo uit het bakje naar binnen werkt en begint te eten? Spoiler alert: dat zou je dus echt moeten doen!
Of je nou biologische of niet-biologische bessen koopt, het blijft belangrijk om ze even goed af te spoelen. De Environmental Working Group (EWG) maakt jaarlijks een lijst met de meest bespoten groenten en fruit, en geloof het of niet, blauwe bessen komen hier zeer hoog op te staan. In 2021 stonden ze op plek 16 van de ‘Dirty Dozen’, net na sla en voor komkommer. Niet zo top dus!
Hoe was je die blauwe bessen als een pro?
Het is belangrijk dat je ze grondig begint af te spoelen met koud water om stof, aarde en pesticiden weg te halen. Wil je dan daadwerkelijk echt all-in gaan? Laat ze dan even weken in een mengsel van water en azijn of baking soda. Dit helpt extra goed om de pesticiden te verwijderen bijvoorbeeld.
Het Voedingscentrum zegt dat er altijd een kleine hoeveelheid bestrijdingsmiddelen kan achterblijven, zelfs na wassen. Dus als je echt op safe wilt spelen, kies dan voor biologische bessen. Maar of ze nu biologisch zijn of niet, na een goede wasbeurt kun je met een gerust hart genieten van die heerlijke, gezonde blauwe bessen!