De gezondheidsvoordelen van vitamine D

Het voedingscentrum schat dat we 80% van de vitamine D uit voedingsproducten halen. Je kunt het onder andere vinden in vis, vlees, eieren maar ook in margarine. Toch kunnen we je aanraden om ook lekker wat zon te pakken. Lukt dat niet in Nederland? Dan heb je een goed excuus om even naar de tropen te gaan.

 

Wat zijn de gezondheidseffecten?

Je moeder vertelde je misschien om je glas melk leeg te drinken, want je krijgt er sterke botten van. Ze had een punt, want in melk zit fosfor en calcium. Vitamine D2 en D3 zorgt ervoor dat je lichaam deze voedingsstoffen in je tanden en botten kan opslaan, waardoor deze voedingsstoffen je botten kunnen versterken. Daarnaast verminderd deze vitamine ook het effect van botontkalking. Dit verkleint de kans dat je op oudere leeftijd Osteoporose krijgt. Tenslotte houden deze vitamines je spierfunctie goed en het versterkt het je immuunsysteem.

 

Hoeveel vitamine D heb je per dag nodig?

Per dag heeft je lichaam ongeveer 10 microgram vitamine D nodig. Er wordt aangeraden om iedere dag tussen 11:00 en 15:00 in ieder geval een kwartiertje tot half uurtje buiten in de zon te zitten (mits hij schijnt natuurlijk). Wanneer je een donkere huidskleur hebt, maakt je lichaam minder snel vitamine aan. Dan kun je er voor kiezen om vitamine D supplementen te gebruiken om er zeker van te zijn voldoende binnen te krijgen. Pas wel op met te veel zon, want dat kan ook weer schadelijk zijn voor je huid.

De wetenschap heeft aangetoond dat deze vitamine je superkrachten geeft, daarnaast kun je klachten ervaren wanneer je een vitamine tekort hebt aan deze soort.