Velen van ons hebben misschien maar één pak. Deze draag je naar belangrijke meetings, bruiloften en begrafenissen. Voor anderen zijn pakken een noodzakelijk kwaad: verzekeraars, bankiers etc..

In welke groep je ook te verdelen bent, een man heeft een pak nodig, niet één maar vier. Hieronder vind je de gids welke pakken iedere man nodig heeft en de volgorde waarin je ze aanschaft.

1. Effen navy tweeknoops pak

Het eerste pak dat je aanschaft is in de kleur navy met twee knopen en een notch revers. Dit is de perfecte basic.

navy navy pak

Kies voor een middengewicht qua stof – rond de 330 gram – zodat je dit pak het hele jaar door kunt dragen. Laat je niet inpakken door de verkoper die je zal vertellen over hoe fijner de stof is, hoe beter het pak is. Een fijnere stof slijt namelijk veel sneller, kreukt gemakkelijk en is vele malen duurder dan een dikkere stof.

Koop één jasje en twee broeken. Dit zijn extra kosten, maar de broek is goedkoper dan het jasje en veel goedkoper dan een nieuw pak. Dit is een investering die iedere man zou moeten maken, want de broek slijt twee keer zo snel dan het jasje.

2. De donkere Double Breasted

Als we de internationale stijlgidsen volgen, dan zouden we een lichte double breasted moeten aanbevelen. Niet dat deze er niet goed uitzien, maar met in het achterhoofd dat we in Nederland wonen, het hier voornamelijk regent, zal je een lichte kleur letterlijk nooit dragen.

 

double breasted 2 double breasted

Kies een effen kleur, donkergrijs, marine of donker bruin/groen. Ga voor een melange, een lichte structuur of een ruit, maar blijf ver weg van krijtstrepen, tenzij je een bankier bent.

Een double breasted is ideaal om te dragen tijdens evenementen, bruiloften en alle andere feestelijke gebeurtenissen. Het jasje hoeft dus absoluut niet saai te zijn,  ga daarom voor een scherpe piek revers en een perfecte aansluiting op de broek.

3. Effen grijs tweeknoops pak

Het tweede pak is grijs en voor de rest precies hetzelfde als het navy pak. Alle bovenstaande regels rondom de revers en stof gelden nog steeds.

grijs pak 2 grijs pak

Zoals navy een blauwtint is zijn er ook verschillende tinten grijs. De algemene vuistregel geldt als volgt: een houtskool grijs pak is formeel en winters, terwijl een lichtgrijs pak informeler en zomers is. In een mid-grijs pak vind je de meeste mogelijkheden omdat je dit heel het jaar door kan dragen.

navy grijs combinatie

Het grijze pak is prima te combineren met je eerder gekochten navy pak, mits je niet voor een pak hebt gekozen die van cashmere is en patronen heeft. Draag de ene dag het grijze pak, de andere dag de grijze broek met het navy jasje en de andere dag het navy pak. Niemand zal doorhebben dat dit twee pakken zijn.

4. De smoking

Nu heb je drie top pakken. Er ontbreekt er nog één, de smoking. Een pak waar zeker geïnvesteerd mag worden, want tijdens diners, gala’s en cocktail feestjes draait het allemaal om het pak.

dinner suit

Je zal niet iedere week een uitnodiging krijgen voor een feestje met het thema Black Tie, maar als die op de deurmat verschijnt dan is het jouw taak om te shinen. Deze feestjes nemen toe naarmate je ouder wordt. Dan wil je niet een pak huren gedrenkt in het zweet van een honderdtal andere ongemakkelijke mannen die je voorgingen.