Champagne, cava en prosecco hebben grote verschillen
Oud en nieuw is net achter de rug, en vermoedelijk hebben talloze feestvierders zich tegoed gedaan aan een lekker flesje bubbels. Sowieso hoort het ontkurken van een goede fles bij het vieren van bijzondere gelegenheden, maar wat zit er nu eigenlijk precies aan de binnenzijde van die mooie bubbelfles? Voor velen maakt het niet zoveel uit. Of er nu champagne, cava of prosecco op het etiket staat, alles is in principe goed zolang er maar alcohol in zit. Kenners zullen van dergelijke gedachten vermoedelijk niet goed worden, want er zitten wel degelijk grote verschillen tussen deze drie soorten bubbels. Stuk voor stuk beschikken deze mousserende dranken over een eigen smaak, karakter en bereidingswijze. Dat is ook terug te zien in de prijs, dus kan het lonen om jezelf te verdiepen in de verschillen tussen champagne, cava en prosecco.
Champagne: Een fles bubbels uit de Franse Champagneregio is het duurst
Te beginnen bij champagne, een naam die vaak onterecht wordt toegekend aan flessen met cava en prosecco. Er mag namelijk enkel van champagne worden gesproken als de fles daadwerkelijk in een Franse Champagneregio is geproduceerd, zo laat Miljuschka weten. Zo zijn er zelfs een aantal strenge eisen opgesteld waar een mousserende drank aan dient te voldoen voordat het woord ‘champagne’ op het etiket mag prijken. Denk bijvoorbeeld aan de traditionele productiemethode waarbij het tweede gistingsproces van de bubbels in de fles moet plaatsvinden. Dankzij deze methode komen er diverse unieke smaken in de drank terecht, waardoor champagne wordt gezien als een luxe versnapering. Ook het gebruik van hoogwaardige druiven zorgen ervoor dat de prijs van champagne over het algemeen aanzienlijk hoger uitvalt dan dat van cava en prosecco. Desondanks bestaan er ook veel champagnes die wél goed betaalbaar zijn.
Cava: ‘Spaanse verleiding’ telt veel verschillen met champagne
Cava, alias de Spaanse verleiding, is binnen de wereld van de mousserende wijnen erg fris en levendig. Evenals champagne wordt er bij de productie van cava rekening gehouden met een vaste bereidingswijze, maar toch zijn er grote verschillen. De rijpingstijd is echter een stuk korter dan dat van een mousserende drank uit de Champagnestreek. De bubbel wordt mede hierdoor voorzien van appel- en citrusachtige smaken. Bij de productie van cava wordt een ander druivensoort gebruikt dan bij champagne, waardoor een flesje cava aanzienlijk goedkoper is. Zo kan er alsnog worden geproost op gelegenheden zonder dat het pijn doet in de portemonnee.
Prosecco: de Italiaanse speler binnen in de wereld van de mousserende wijnen
Prosecco is de Italiaanse speler binnen de mousserende wijnen. Het uiterlijk van de prosecco lijkt inderdaad op dat van de cava en de champagne, maar wederom is er sprake van riante verschillen. Dat zit hem bij de prosecco voornamelijk in de bereidingswijze. Deze drank wordt namelijk louter gemaakt in de Italiaanse regio’s Veneta en Friuli-Venezia Giulia. Hier wordt de zogeheten Charmat-methode toegepast, waarbij het tweede gistingsproces in de tank plaatsvindt. De bubbel wordt daardoor ietwat zoeter en toegankelijker voor de mensen die geen fan zijn van zware mousserende dranken. Bovendien zit één van de verschillen met champagne en cava hem in de prijs van een flesje prosecco. Deze Italiaanse bubbel is meestal namelijk het goedkoopste van de drie!