Het verschil tussen de oxford en derby uitgelegd

Voor een zakelijke look zijn nette schoenen echt een must. Twee populaire soorten veterschoenen zijn de oxford en de  derby. Deze schoenen worden vaak gebruikt voor onder een nette outfit of voor onder een pak. Maar wat is het verschil tussen de oxford en de derby schoen?

De oxford schoen

Deze schoen heeft een gesloten front en is de meest zakelijke schoen van de twee. Hierbij lopen de veters in v-vorm door de schoen. De onderkant van de vetersluiting is gesloten. Soms wordt dit model ook wel ‘closed front’, ofwel gesloten front, schoen genoemd. Oxford veterschoenen ogen slanker, strakker dan de derby.

200331_Myrqvist_CS_2698b

Oxford

Zwart €229 Shop nu

Het stijlen van de oxford schoen

Het meest traditionele model, met een neuskap, is onze eerste keuze als zakelijke herenschoen. Maar er zijn tegenwoordig ook meer casual modellen, in bijvoorbeeld suède. Het model is veelzijdig en kan je op veel manier strikken. Van zakelijk tot heel aparte, moderne modellen. De gehele schoen is gemaakt van leer, waardoor de vetersluiting strakker zit. Wanneer je een hoge of grotere wreef hebt, kan dit minder comfortabel zijn.

De derby schoen

De derby schoen is de schoen met een open front. De vetersluiting is open, niet vastgenaaid aan de onderzijde. De stukken leer waar de veters doorheen gaan worden door de veters aan elkaar verbonden, waartussen meestal wat ruimte overblijft. Doordat er ruimte overblijft kan de wreef gemakkelijk open slaan en is de tong goed zichtbaar.

200331_Myrqvist_CS_2710_a2ff0166-ff12-4f11-ad0d-7c74383ee719

Derby

Donker bruin €239 Shop nu

Het stijlen van de derby schoen

De derby veterschoen heeft een meer casual uitstraling. De schoen heeft een wat robuuster uiterlijk, waardoor hij iets minder zakelijk oogt dan de oxford. Ook is het fijne aan deze alledaagse schoen, je kunt ze gemakkelijk aan- en uittrekken. Je hebt dit model in verschillende stijlen en materialen. Je kan een suède model in bruin of grijs combineren met je favoriete overhemd en een jeans. Ook kan je voor een elegantere look gaan met een glanzend leren versie en een pantalon. Kortom: zeer veelzijdig.

Weten hoe jij je schoenen moet combineren met een kostuum? Bekijk welke schoenen je onder een pak kan dragen.