Verschil in geuren

Lekker ruiken willen we allemaal. Een heerlijke, frisse geur zorgt ervoor dat we ons zelfverzekerder voelen, draagt bij aan een sterke look en wordt gewaardeerd op dates en de werkvloer. Bij het inlopen van een parfumerie of een drogisterij kan het echter zijn dat de verschillende namen je al snel om de oren vliegen. Er is nu eenmaal veel verschil in geuren. Wij zetten de verschillen tussen de soorten op een rij. Zo vind jij perfect de geschikte geur voor elke gelegenheid. Kijk, nu je de verschillen weet, vooral ook hoe je parfum juist gebruikt.

Aftershave

We beginnen bij de lichtste geur. Dit is aftershave. Zoals de naam doet vermoeden gebruik je deze geur nadat je je hebt geschoren. De aftershave gaat geïrriteerde huid na het scheren tegen. Ook verspreidt de aftershave een lekkere geur, al wordt het voornamelijk gebruikt om je huid te verzorgen nadat je deze hebt geschoren: het is dan dus ook een onderdeel van jouw huidverzorging.

 

Eau de cologne

Deze verfrissende geur is erg licht. Het percentage van geurstoffen ligt tussen de 2% en de 5%. Je gebruikt hem dan ook voornamelijk om jezelf even op te frissen, bijvoorbeeld na een lange reis of werkdag. De basis van eau de cologne bestaat altijd uit citrus.

 

Eau de toilette

Kies je voor een geur die één tandje sterker is, dan kom je terecht bij de eau de toilette. Deze heeft meer bestanddelen dan de eau de cologne: 5% tot 10%. De eau de toilette is relatief goedkoop en kan je meerdere keren per dag gebruiken. Oorspronkelijk was deze geur bedoeld als een body splash en werd hij dus over het hele lichaam aangebracht.

 

Eau de parfum

Nu komen we bij de duurdere en zwaardere vormen van luchtjes. Er is veel verschil tussen de eau de parfum en de voorgangers. Eau de parfum heeft namelijk een percentage van geurstoffen dat tussen de 10% en de 20% zit. Hierdoor is de geur sterker, maar het luchtje doorgaans ook duurder. Toch is dit de meest verkochte en voorkomende geur. Een investering in een eau de parfum kan dus een goed idee zijn.

 

Parfum

Pure parfum is nóg sterker (en dus ook duurder). Het percentage van geurstoffen ligt maar liefst tussen de 20% en de 40%. Met een paar druppels kun je al lang doen. Parfum doe je voornamelijk op naar speciale gelegenheden.