Direct naar content
een overheerlijk bord met kipfilet
Afbeelding: JÉSHOOTS

De verschillen tussen kipfilet en kipdijfilet: prijs, smaak, calorieën en eiwitten

Kip: de spierbundel onder de vleessoorten. Of je het nu in een curry gooit, op de BBQ legt of in je mealprep stopt: kip is en blijft een klassieker. Maar wist je dat er een wereld van verschil zit tussen kipfilet en kipdijfilet? De ene is droog maar mager, de ander vetter maar sappiger. Tijd om dit duel eens grondig uit te pluizen. Wat is lekkerder, wat is gezonder en welke is eigenlijk beter voor je portemonnee?

Door Danilo Otte

Waar komen kipfilet en kipdijfilet vandaan?

Laten we even een kip (en dan ook kipfilet en kipdijfilet) onder de loep nemen. Kipfilet is het stuk vlees dat uit de borst van de kip komt. Het is mager, spierwit en superpopulair onder sportschoolfanaten. Kipdijfilet daarentegen, zoals de naam al weggeeft, komt van de bovenkant van de kippenpoot: de dij. Dit stukje vlees is iets donkerder van kleur en bevat van nature wat meer vet.

Kipfilet is over het algemeen iets duurder dan kipdijfilet. Het verschil? Een paar cent per kilo. Maar als je wekelijks grote hoeveelheden kip eet (we kijken naar jullie, mealpreppers en fervent fans van bulken), dan kan dat op lange termijn toch schelen. De reden? Kipfilet is populairder en heeft minder bewerking nodig dan kipdijfilet, waar nog wat pezen en vet vanaf gehaald moeten worden. Dat brengt ons meteen bij het volgende punt: kipfilet en kipdijfilet zijn verschillend verwerkt.

Een groot minpunt van kipdijfilet is dat het niet zo ready to go is als kipfilet. Vaak moet je nog even aan de slag met een mes om overtollig vet en pezen weg te snijden. Kipfilet is daarentegen strakker en vrijwel meteen klaar om de pan in te gaan. Dus als je geen zin hebt in gepriegel met een scherp mes, dan is kipfilet een makkelijkere optie. Dit maakt een wereld van verschil tussen kipfilet en kipdijfilet.

Smaak en structuur verschillen

Dan de hamvraag (of eigenlijk de ‘kip’-vraag): wat is lekkerder? Hier scoort kipdijfilet toch echt punten. Doordat dit stukje vlees meer vet bevat, blijft het sappiger en malser, vooral als je het grilt of langzaam gaart. Kipfilet heeft een neiging om droog en taai te worden als je het niet met chirurgische precisie bakt. Wil je een sappige bite zonder kans op een droge hap? Dan is kipdijfilet vanwege zijn structuur en vetgehalte je beste vriend.

Zoals we al zeiden, is kipfilet een stuk lager in calorieën en vet. Dit maakt het een betere keuze als je vet wilt verliezen of strak op je voeding let. Kipdijfilet is rijker aan smaak, maar dat komt met een prijs: letterlijk wat extra calorieën. Ondanks het verschil in calorieën, scoren kipfilet en kipdijfilet goed qua eiwitten.

twee stukken kipfilet
Leeloo the First

Qua eiwitten scoren ze dus beiden goed, maar kipfilet heeft net iets meer per 100 gram, omdat het minder vet bevat. Als je dus echt alleen voor de proteïne gaat, zonder extra vet, dan is kipfilet een veiligere keuze. In tegenstelling tot kipdijfilet, voldoet kipfilet beter aan caloriecontrole.

Wat is de meest gezonde keuze: kipfilet of kipdijfilet?

Dat hangt af van je doel. Wil je zo droog mogelijk blijven en spiermassa opbouwen zonder extra vet? Ga dan voor kipfilet. Wil je smaakvolle kip die niet uitdroogt en waar je minder over hoeft na te denken tijdens het koken? Dan is kipdijfilet jouw winnende keuze.

Dus, sta je de volgende keer in de supermarkt te twijfelen? Vraag jezelf af: ga ik voor lean en clean, of voor juicy en smaakvol? Want uiteindelijk draait het allemaal om wat jij lekker vindt – en hoe veel tijd je hebt om je kipfilet of kipdijfilet te snijden.

De kans is ook groot dat jij een andere concurrent in de schappen ziet liggen: kalkoen. Dat maakt de keuze nóg moeilijker. Lees ook: is kip of kalkoen gezonder?