Het verschil tussen isolatie en compound oefeningen

Krachttraining staat bekend als één van de beste sporten om spiermassa en kracht op te bouwen. Hierbij ben je met externe gewichten aan het trainen om nieuwe trainingsprikkels aan je lichaam te geven. Dit levert je in combinatie met de juiste voeding een gespierd lichaam op. Als we wat dieper op de oefeningen ingaan, dan kan je de oefeningen verdelen in twee soorten: de compound en isolatie oefeningen.

Het verschil tussen isolatie en compound oefeningen voor spiergroei MAN MAN
Instagram scott_mathison

Compound oefeningen

Bij de meeste mannen zijn de compound oefeningen wel bekend. Deze oefeningen worden door veel krachtpatsers gehanteerd om een ijzersterk fysiek op te bouwen. Het zijn oefeningen waar bewegingen plaatsvindt in meerdere gewrichten en spieren. Met één oefening ben je dus meerdere spieren aan het trainen. Doordat je meer spieren nodig hebt kan je de compound oefeningen wat zwaarder uitvoeren. Let wel op de juiste techniek. Het resulteert in de vergroting van je spierkracht, de bevordering van de spiergroei, het verbeteren van de spiercoördinatie en de stimulatie van de vetverbranding.

De nadelen van compound oefeningen

Dit zijn drie vorbeelden van compound oefeningen:

  • Squat: bij deze oefening wordt de focus gelegd op de benen, billen en rug.
  • Opdrukken: bij deze oefening wordt de focus gelegd op de borst, triceps en core.
  • Deadlift: bij deze oefening wordt de focus gelegd op de benen, billen en rug.
Het verschil tussen isolatie en compound oefeningen voor spiergroei MAN MAN
Instagram scott_mathison

Isolatie oefeningen

We gaan het niet ingewikkelder maken dan dat het is. De isolatie oefeningen zijn oefeningen gericht op één spiergroep. Daarom je kan met deze handeling de spier nauwkeurig trainen. Door middel van de juiste techniek bevorder je de spiergroei. En om het compleet te maken kan je de muscle-mind connection gebruiken om de spiergroei nog meer te bevorderen. De isolatie oefeningen voer je uit om je balans te verbeteren, de symmetrie van de spieren te bevorderen en de specifieke spier te laten groeien. De isolatie oefeningen kan je op elk spiergroep toepassen.

Dit zijn drie voorbeelden van isolatie oefeningen:

  • Bicep curl: bij deze oefening wordt de volledige focus gelegd op de biceps.
  • Tricep extension: bij deze oefening wordt de volledige focus gelegd op de triceps.
  • Lateral raise: bij deze oefening wordt de volledige focus gelegt op de schouderkop.
Het verschil tussen isolatie en compound oefeningen voor spiergroei MAN MAN
Instagram scott_mathison

Volgorde van de oefeningen

Een effectief trainingsschema bestaat uit zowel compound als isolatie oefeningen. Je moet ook rekening houden met de volgorde van de oefeningen. De compound oefeningen zijn namelijk het zwaarst. Deze oefeningen voer je uit aan het begin van de workout. Zodra je de zwaarste oefeningen hebt gehad kan je overgaan op de isolatie oefeningen. Zo kan je het maximale uit je trainingen halen en resulteert dit in optimale spiergroei.

Wist je dat het aantal herhalingen dat je uitvoert per oefening ook een belangrijk rol speelt? Het aantal herhalingen dat je uitvoert bepaalt namelijk jouw fitnessdoel. Wil je nog sneller spiermassa opbouwen? Voeg dan deze verschillende trainingsmethodes toe aan jouw trainingsschema.