Wat betekent IMAX als je een film bij Pathé kijkt?

Volgens Pathé maakt IMAX het verschil tussen een film bekijken en een film ervaren. Door gebruik te maken van hypermoderne filmtechnologie kun je genieten van een kraakheldere beeldkwaliteit en een geluidskwaliteit van wel 12.000 Watt, waardoor je een intense geluidservaring hebt. Mocht je dit nu nog steeds weinig zeggen, volgt hier een lesje IMAX voor dummies: kenmerkend voor IMAX zijn grotere schermen, scherper beeld en harder geluid dan in andere bioscoopzalen. De combinatie van deze facetten is speciaal ontworpen om bij te dragen aan het gevoel dan men écht deel uitmaakt van de film. Een explosie op het scherm? Je ziet hem niet alleen, je voelt hem!

In Nederland kun je films in IMAX beleven in 6 Pathé-bioscopen, waaronder bij de Amsterdam Arena, de Spuimarkt in Den Haag en op het Schouwburgplein in Rotterdam. Voor filmvoorstellingen in IMAX gelden echter wel toeslagen: voor een ‘gewone’ IMAX voorstelling betaal je 3 euro bovenop de reguliere filmprijs. Als je een IMAX voorstelling in 3D wilt bekijken, betaal je een toeslag van 4,50 euro en zul je óók nog 2 euro moeten bijbetalen wanneer je geen eigen 3D-bril hebt.

Wat betekent Dolby Cinema als je een film bij Pathé kijkt?

Dolby Cinema brengt actie tot leven met extreem heldere en levendige beelden, die tot twee keer helderder zijn en tot 500 keer meer contrast hebben dan standaard beelden. Door gebruik te maken van de krachtigste beeld-en geluidstechnologie op het gebied van films spatten de beelden letterlijk van het scherm af en wordt jouw bioscoopbezoek een onvergetelijke ervaring.

Misschien heb je ook weleens van Dolby Atmos gehoord: dit heeft betrekking op de geluidskwaliteit, die uiterst verfijnd is en ervoor zorgt dat je omringd wordt door loepzuiver geluid. Omdat het geluid een reikwijdte heeft van 360 graden, voelen de geluiden voor de bezoeker levensecht. Een ander element van Dolby Cinema is de toevoeging van Dolby Vision: door het gebruik van niet één, maar twee projectoren wordt een kristalhelder beeld gecreëerd. Het ontwerp van de bioscoopzaal draagt eveneens bij aan de sublieme geluidservaring: de zaal is helemaal omspannen met doek, zodat het geluid weerkaatst en terugkeert in de zaal in plaats van dat deze de ruimte verlaat. Ook voor Dolby Cinema geldt bij Pathé een toeslag van 3 euro voor 2D films. Als je de film in 3D wilt bekijken betaal je 6,50 bovenop de reguliere filmprijs, maar in tegenstelling tot IMAX is een 3D-leenbril bij de toeslag inbegrepen.

Conclusie: IMAX en Dolby Cinema bij Pathé tonen veel gelijkenissen, omdat ze beide inspelen op een verbreding van de filmervaring met behulp van beeld-en geluidstechnieken. Toch hebben beide systemen een iets andere insteek en een eigen touch, waardoor er ook enkele verschillen te bespeuren zijn. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat. Heb jij je keuze al gemaakt: wordt het IMAX of Dolby Cinema bij jouw volgende Pathé bezoek?