Wat is Bitcoin en wat zijn Altcoins?

Eigenlijk is het verschil tussen deze twee relatief eenvoudig aan te duiden. Sterker nog, de naam van die tweede doet al vermoeden wat het verschil is. Bitcoin wordt gezien als de grondlegger van dit nieuwe fenomeen ‘Cryptocurrency’ en alle andere coins zijn – juist, andere coins. Beter gezegd: Alternative Coins. Je voelt ‘m aankomen natuurlijk, dat afgekort maakt ‘Altcoins’. Wij maken vaak gebruik van Bitvavo voor het kopen van bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum.

Wat zijn Bitcoins, Altcoins en Tokens? MAN-MAN
Bij Litebit kun je praktisch iedere coin kopen.

Het komt er dus op neer dat dit verschil enkel omschrijft welke de ‘basis’ is en welke een alternatief op die basis. Bitcoin werd de eerste échte Cryptomunt die als dusdanig werd bestempeld en de coins die erna op de markt kwamen werden simpelweg gezien als alternatieven voor Bitcoin. Om de verschillende coins eenvoudig onder een noemer te kunnen plaatsen worden deze twee begrippen gehanteerd wanneer men wil aangeven waar ’t om gaat. Zoals aangegeven in ons vorige artikel, is het essentieel om te weten dat je toch altijd start bij het aanschaffen van Bitcoin. Hiermee open je de deuren naar andere Cryptocurrency. Om dit te doen is een platform als Bitonic uitermate geschikt.

De term Cryptocurrency

Wanneer we verder ingaan op de verschillen in coins, dan kunnen we een onderscheid maken tussen zogenaamde ‘Coins’ en ‘Tokens’. Het verschil zit ‘m hier in het gebruik van de eenheid. De term Cryptocurrency die we allemaal gebruiken is dan ook eigenlijk niet juist. Officieel omschrijft ‘currency’ een eenheid binnen een account, het herbergen van een specifieke waarde en een platform voor exchange. Eigenschappen die allemaal te vinden zijn in Bitcoin.

Aangezien Bitcoin de eerste was binnen deze markt, is het min of meer aangenomen dat de term Cryptocurrency alles omschrijft binnen deze markt. Echter, de hoeveelheid diensten die daadwerkelijk een currency zijn, zijn procentueel gezien de kleinere partij. Hoe dan ook, om het hele verhaal verder niet moeilijk te maken blijven we refereren naar het totaalplaatje met het woord Cryptocurrency.

Wat zijn Bitcoins, Altcoins en Tokens? MAN-MAN
Ethereum is een van de Altcoins die een eigen blockchain heeft ontwikkeld.

Waar Coins en Tokens van elkaar verschillen

Enfin, terugkomend op het verschil tussen coins en tokens, is het volgende aspect belangrijk: de meeste Altcoins zijn afgeleid van de Bitcoin-blockchain. Er zijn enkele Altcoins die hun eigen protocol en blockchain hebben opgestart (Ethereum en Waves bijvoorbeeld), maar dat zijn er niet veel. Hier praten we dus nog steeds over coins die daadwerkelijk gemaakt zijn om als valuta te dienen en gecreëerd zijn om betalingen mee te doen.

Tokens daarentegen, zijn als ’t ware aandelen die bovenop de gebruikte blockchain liggen. Het zijn een soort van bewijzen dat jij zoveel procent van een specifiek systeem of blockchain bezit. Met tokens kun je geen betalingen doen, maar je kunt deze wel weer traden tegen coins. Deze trades vinden plaats op platformen als Binance of Kucoin. Het grote verschil tussen coins en tokens zit ‘m dus voornamelijk in hun structuur.

Altcoins (coins) opereren via een eigen blockchain en kunnen gebruikt worden als betaalmiddel. Tokens opereren bovenop een bestaande blockchain en representeren stukjes van een bepaald project of een bedrijf. Tokens kunnen niet gebruikt worden voor het doen van betalingen, maar kunnen wel in een trade geruild worden tegen Altcoins.

Wat zijn Bitcoins, Altcoins en Tokens? MAN-MAN
Ripple is een van de meest veelbelovende systemen van dit moment.

Is het verschil relevant voor jou als trader?

Dat valt te betwijfelen. Ja, enerzijds is het verschil relevant omdat je wil weten hoeveel potentie je investering heeft. Anderzijds is het totaal onbelangrijk omdat je in dit stadium je investering nog niet gaat gebruiken voor een betaling of iets dergelijks. Op dit moment is het merendeel van de wereld nog in een ‘kat uit de boom kijken’-modus. Als gevolg hiervan accepteren nog niet veel bedrijven Cryptocurrency als betaalmiddel en is de gehele markt nog niet volledig geworteld in onze maatschappij.

In de nabije toekomst zal er door marktwerking vanzelf een bepaalde structuur gevormd worden die er voor zorgt dat de boel overzichtelijker wordt en enigszins levensvatbaar is. Op dit moment is het vooral de enorm hoge marktwaarde die er voor zorgt dat het kaarthuis rechtop blijft staan. Uiteindelijk is het doel om dat te doen door middel van de systemen en veelbelovende ontwikkelingen.