
Unicum tegen verkeershufters: komt er een verplichte snelheidsbegrenzer?
Een van de grootste ergernissen wanneer je op het terras zit op de Rotterdamse Meent of aan het winkelen bent in de P.C. Hoofstraat zijn verkeershufters. Het zijn vaak gasten met een mooie bolide, waar ze door hun eigen onzekerheid weinig controle over hebben. Wegrennende mensen op het zebrapad, oplichtende remlichten door noodstops en onvoorspelbare situaties zijn het gevolg. In de Verenigde Staten hebben ze hier nu een oplossing voor gevonden: ingebouwde snelheidsbegrenzer.
Als je toevallig pas zelf een leuke bolide hebt aangeschaft – misschien wel een Lamborghini Urus MANSORY – ken je vast wel het vervelende piepje dat de auto maakt wanneer je té snel rijdt. Deze feature heet Intelligent Speed Assistent, ofwel ISA. Deze party- niet zo partytrick, is sinds de zomer van 2024 verplicht in elke auto die op de openbare weg rijdt. Zodra er met meer dan 1 km/u boven de maximumsnelheid wordt gereden hoor je een pieptoon of belsignaal afgaan in de auto. Met deze snelheidsbegrenzer wil de slimme auto je waarschuwen voor de limiet en behoeden van een wit-paarse brief van het CJIB.
Snelheidsbegrenzer als straf
Op het moment van schrijven kun je deze snelheidsbegrenzer uitschakelen. Daarentegen gaat ISA elke keer weer aan, wanneer je de auto start na een korte stop. In de Amerikaanse staat Virgina willen ze hier nu verandering inbrengen. In plaats van hardrijders enkel te waarschuwen, willen ze in het land van de onbegrensde mogelijkheden de topsnelheid beperken tot de limiet die er geldt. Verwoord in Jip-en-Jannektaal: snelheidsbegrenzers als ultieme remedie tegen verkeershufters.

De nieuwe oplossing ligt nu bij de Amerikaanse politiek in Virgina en moet middels een rechtelijke uitspraak opgelegd kunnen worden aan roekeloze bestuurders. Deze rechter kan het vernieuwde ISA-systeem opleggen aan mannen en vrouwen die zijn gepakt met meer dan 160 km/u. De snelheidsbegrenzer is bedoeld als alternatief voor het intrekken van het roze papiertje. ‘Het zal onze straten veiliger maken’, vertelde politicus Patrick A. Hope in de Washington Post. Hij denkt dat deze nieuwe straf beter is dan het rijbewijs intrekken. Deze sanctie wordt vaak aan de laars gelapt. Mensen gebruiken hun auto voor werk, de boodschappen of om hun kinderen naar school te brengen.
Manipuleren van de snelheidsbegrenzer is strafbaar
Nu horen we je drie dingen denken: Dat ISA-systeem kan toch uitgeschakeld worden?, je kunt toch een andere auto pakken? én zo’n snelheidsbegrenzer zit toch alleen in auto’s vanaf 2024? Allemaal waar. Waar problemen zijn, zijn daarentegen ook oplossingen. Er wordt net als het alcoholslot een losse snelheidsbegrenzer in de auto gemonteerd. Natuurlijk op kosten van de overtreder. Volgens nieuwszender WWBT wordt het manipuleren van de snelheidsbegrenzer streng bestraft. Verder kleven er aan het rijden in een andere auto, zonder de nieuwe snelheidsbegrenzer, vergaande risico’s. Je riskeert bij overtreding namelijk een jaar celstraf. Als alles wordt goedgekeurd gaat de wet per 1 juli 2026 in.
Maatregelen in Nederland tegen hoge snelheden
In Nederland is er vanuit de bevolking ook vraag naar maatregelen tegen te hard rijden. Ernstige ongelukken, zoals eerder dit jaar in Hengelo waarbij een 49-jarige bestuurder om het leven kwam door toedoen van een 22-jarige autobestuurder, zijn geen uitzondering. Met een verplichte snelheidsbegrenzer, had dit dodelijke ongeluk wellicht voorkomen kunnen worden. Op het moment van schrijven wordt het rijbewijs ingevorderd bij een ernstige snelheidsovertreding. Verder wordt er een verplichte cursus opgelegd.