
Het vermogen van Aliko Dangote, de rijkste man van Afrika
Afrika’s rijkste man begon niet in een wolkenkrabber vol zakenlui, maar als een kind dat snoep verkocht op het schoolplein. Aliko Dangote is een ondernemer in hart en nieren, iemand die van kinds af aan wist dat hij groots zou worden. En gelijk kreeg hij. Aliko Dangote heeft nu een vermogen van 23,9 miljard dollar en is daarmee de rijkste man van Afrika.
Jong geleerd is oud gedaan
Geboren op 10 april 1957 in Kano, Nigeria, groeide Dangote op in een welvarende moslimfamilie van de Hausa-etniciteit. Zijn grootvader, Alhaji Alhassan Dantata, was tot zijn dood in 1955 de rijkste man van West-Afrika en handelde in rijst en granen. Deze ondernemende geest werd al vroeg op Dangote overgebracht. Zo vertelde hij zelf ook: “Ik kan me herinneren dat ik op de lagere school zat en dozen snoep kocht om ze met winst door te verkopen. Ik was toen al erg geïnteresseerd in zaken.” Ook vertelde hij aan Forbes dat “als je opgroeit met een ondernemende ouder of grootouder, neem je die mentaliteit over. Het maakt je agressiever, je denkt dat alles mogelijk is.”
Dangote volgde zijn opleiding aan Madrasa Sheikh Ali Kumasi en daarna aan de Capital High School in Kano. Hij behaalde een bachelordiploma in bedrijfsbeheer en administratieve studies aan de Al-Azhar Universiteit in Caïro. In 1977, op 20-jarige leeftijd, leende hij $ 500.000 van zijn oom om een bedrijf te starten dat rijst, suiker en cement importeerde. Zijn zaken groeiden snel, zelfs zo snel dat hij al na 3 maanden in staat was om de lening van zijn oom af te lossen.
De oprichter van Dangote Cement is de rijkste man van Afrika
In de jaren 80 verlegde Dangote zijn focus naar productie en richtte hij Dangote Cement op. Het bedrijf groeide uit tot de grootste cementproducent van Afrika, met fabrieken in landen als Nigeria, Ethiopië en Zuid-Afrika. Momenteel bezit Dangote 85% van de aandelen, wat het grootste deel van zijn fortuin verklaart.
Niet tevreden met alleen cement, nam hij een volgende stap in zijn carrière en waagde Dangote zich aan de olie-industrie. Hij investeerde een fortuin in de bouw van de Dangote Petroleum Refinery nabij Lagos, Nigeria. Deze raffinaderij, die bijna tien jaar vertraging opliep en meer dan het dubbele van de oorspronkelijke kosten bedroeg, heeft een capaciteit van 650.000 vaten per dag. Dit is meer dan genoeg om aan de binnenlandse vraag van Nigeria te voldoen en zelfs te exporteren.
Hoe Aliko Dangote zijn vermogen inzet om Afrika te helpen
Momenteel wordt het vermogen van Aliko Dangote door Forbes geschat op $ 23,9 miljard. Dat is omgerekend ongeveer 22 miljard euro. Hiermee staat hij 84e op de lijst van rijkste mensen ter wereld en is hij met enige afstand de rijkste man van Afrika. Hij is niet alleen de rijkste man van Afrika, maar ook een van de meest gulle filantropen op het continent. Via de Dangote Foundation, opgericht in 1994, heeft hij honderden miljoenen dollars geïnvesteerd in gezondheidszorg, onderwijs en armoedebestrijding in Afrika.
Een van zijn grootste initiatieven was een donatie van $ 1,25 miljard aan zijn stichting, waarmee het de grootste filantropische organisatie in Afrika werd. Hij heeft ook actief bijgedragen aan de strijd tegen ondervoeding in Nigeria en hielp de WHO met de bestrijding van ebola en COVID-19 in Afrika.
Zijn filosofie? Hij gelooft dat Afrika’s toekomst in handen ligt van Afrikanen zelf: “Wij Afrikanen zijn de enigen die Afrika groot kunnen maken.” Met zijn fortuin en invloed draagt hij daar persoonlijk aan bij.
Benieuwd naar de meest vermogende persoon van Europa? Lees dan over het vermogen van Bernard Arnault, de rijkste man van Europa.