We krijgen een verantwoordelijkheidsgevoel

Mannen voelen een sterker gevoel van verantwoordelijkheid wanneer ze vader worden. Dit heeft te maken met verschillende aspecten, maar vooral met de wens om meer tijd door te brengen met hun kinderen. Dit verlangen naar betrokkenheid en verbondenheid uit zich in diverse gedragsveranderingen, zoals eerder thuiskomen van werk en minder mannenavonden met de boys.

We worden zachtaardiger en warmer

Vroeger – dan hebben we het over écht vroeger – werden veel mannen als onbenaderbaar gezien en lachten ze zelden. Dit gaf een koude indruk, zelfs in sociale situaties met vrienden. Het krijgen van een kind kan echter een transformatie teweegbrengen in de emotionele belevingswereld van mannen. We worden warmer en lachen vaker wanneer we vader worden, waardoor we meer genieten van activiteiten die we samen met hun kinderen ondernemen. En laten we eens eerlijk zijn: als die kleine van je lacht, dan kunnen we ons ook niet inhouden, toch?

We worden geduldiger

Het vaderschap kan ervoor zorgen dat mannen aanzienlijk geduldiger worden dan voorheen. Als vader is geduld immers essentieel, niet alleen in de omgang met je kinderen, maar ook op andere gebieden zoals werk en hobby’s. Na het krijgen van kinderen ontwikkelen mannen vaak een grotere tolerantie voor frustratie en een vermogen om rustig te blijven in stressvolle situaties.

Het is duidelijk dat vaderschap een groot effect heeft op mannen. Je bent tenslotte niet meer alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar je moet ook voor die kleine van jullie zorgen. Onthoud in ieder geval één ding: geniet er met volle teugen van.