Een voorbeeld

Zorg dat jouw kids weten wat hun vader in een bepaalde situatie zou doen. Geef het goede voorbeeld. Jij bent de persoon waarop zij hun normen en waarden afstemmen voor de rest van hun leven. Zorg dat jouw kinderen tegen hun vader opkijken.

Hun vriend

Naast dat je eenvoorbeeld moet zijn, zul je jouw kids moeten laten meedenken. Papa weet niet alles, zeg dat. Leg ze maar uit hoe het zit en als iets niet lukt dan is het niet erg om je excuses aan te bieden.

vaderschap vader ouders man man kinderen

Kom thuis

Tuurlijk zul je als vader moeten werken om de rekeningen te betalen, maar je moet ’s avonds wel thuis komen. Zoals ik al zei: je hebt een leven vóór en een leven na kinderen. Wil je een onderdeel uitmaken van hun leven, dan zul je ze elke dag moeten zien. Je hoeft na een lange dag werken niet per se spelletjes met ze te doen, maar jou aanwezigheid is wel ontzettend belangrijk.

Wees dankbaar

Deze is eigenlijk meer gericht naar het kind. Maar jij zult ervoor moeten zorgen dat je kind dankbaar is, voor alles wat jij hem/haar zult schenken, van liefde tot materiële zaken.

Niet te streng

Er is een verschil tussen gezag en macht. Heb het eerste en maak geen gebruik  van het tweede. Wees niet te streng voor je kind. Elke man wil zijn kids beschermen, maar door te veel lijnen te trekken, verlies je jouw kind juist. Praat over wat wel en niet goed is en laat het ze op latere leeftijd zelf uitvogelen. Dit betekend niet dat alles mag, maar er bestaat zoiets als een compromis.

vaderschap vader ouders man man kinderen 2

Sparen

Met kids, komen verantwoordelijkheden en met verantwoordelijkheden, geld. Er zijn zaken waarvan je van te voren weet dat je ze zal moeten betalen, zoals studie, vakanties (zolang ze met jou meegaan) en een studentenkamer. Dit zijn zaken waar je rekening mee zal moeten houden. Jouw kind moet al genoeg lenen, door het leenstelsel van tegenwoordig. Zorg dus dat je een potje maakt, waar de belangrijkste dingen uit betaalt kunnen worden. Maak keuzes tussen wat echt belangrijk is en wat niet.

Hun leven

Respecteer het feit dat jouw kinderen hun eigen keuzes zullen maken. Kan je hier niet mee leven, dan zul je niet aan kinderen moeten beginnen. Want dan worden jullie beide niet gelukkig. Kinderen erven je genen, maar hum karakter moeten ze zelf ontwikkelen. Help je kinderen hun eigen weg te vinden, dan word je ongetwijfeld een super-daddy!