Untold Festival

Het festival is een sprookje met meerdere stages met ieder zijn eigen thema, zowel muzikaal als in looks. Zo werd in de aanloop van het festival enkel met grote namen gepromoot en was de line up van de kleinere stages nog niet eens bekend. Een week voor het festival werd de Untold App gelanceerd, waar ik positief werd verrast door toffe acts op de kleinere stages als Jan Blmoqvist, Acid Pauli en Stavroz.

43818477121_1142ee9114_k

De Arena

De main stage bevindt zich in het voetbalstadium van Cluj waar afgelopen jaar de voetbalclub CFR nog landskampioen werd. Deze stage draagt de naam Arena, waar hiphopartiesten als Jason Darulo en EDM DJ’s als The Chainsmokers het voor het zeggen hebben.

43841853402_bfdbc7331c_k

Als klap op de vuurpijl speelt jeugdliefde The Black Eyed Peas op de zondagavond, waardoor het heerlijk meezingen is op klassiekers als Where Is The Love en I Gotta Feeling. Ik voel mij weer zestien en zo’n 30.000 anderen delen dit gevoel met mij.

Armin van Buuren sluit het festival net als het voorgaande jaar af met een zes uur durende trance set. Hij draagt zelfs een T-shirt met de Roemeense vlag erop, waar hij laat zien dat dit festival veel voor hem betekent. Tijdens allerlaatste nummertje van Untold, zien we dan ook een emotionele Armin die het publiek knuffelt op zijn plaat Sunny Days. Zie video hieronder:

Op naar de Galaxy

De naam van de stage verklapt een hoop, want dit is een enkel ritje naar Mars. Vanuit een ufo werden door de grote  namen als Solomun, Nina Kravitz en Paul Kalkbrenner snoeiharde platen gedraaid.

43101753544_9d7d3245a8_k

Dit is de enige indoor stage van het festival. Het is in een ijshockeyzaal, waar je zowel op de tribune het geweld kan toekijken als de baan op kan. Wanneer Paul Kalkbrenner de laatste avond zijn wereldhit Sky & Sand draait, staat deze zaal op springen. Geen enkele Roemeen houdt zijn handen laag, zelfs niet de stoere jongens bij het hek met een zonnebril op.

43841865222_bf40e3541d_k

Dagdromen bij Daydreaming

In een groot park verschuilen zich nog een aantal kleinere stages met als hoogtepunt de Daydreaming stage. Een plek waar je de hele dag en nacht kan chillen en dansen op melodische elektronische muziek. De stage is het terrein van DJ’s als Acid Pauli en Claptone die draaien op vrije festivals als Burning Man en in Nederland het hippe Wildenburg.

43841839732_b364e705b5_k

Ook Djordje Petrovic uit Nijmegen, beter bekend als Satori, speelt een hele toffe live set op deze stage. Hij speelt diverse instrumenten met als hoogtepunt zijn fluit, wat enorm wordt gewaardeerd door het publiek. Je merkt dat de vibe bij deze stage vergelijkbaar is met Amsterdam, zo doen de Roemenen echt hun best om er leuk uit te zien en staat iedereen open voor een praatje.

Een heuse ontdekking bij Daydreaming is Viken Arman. De producer uit Parijs speelde op de eerste avond van het festival, waar hij naast zijn synths en drums, ook zijn stem gebruikt. Check hier één van zijn sets in dit filmpje hieronder:

FOOOOOD & Drinks !

Het festival heeft naast zijn brede scala aan muziek ook een ruime keuze als het gaat om eten en drinken. Ontelbare kraampjes die variëren van burgerbars tot sushi-kraampjes waar alles vers wordt gemaakt. Ook wordt er rekening gehouden met diverse allergieën en voorkeuren met onder andere glutenvrije kraampjes.

Geen postmix blikjes, maar hier worden verse cocktails gemaakt en drankjes. De barretjes zijn zeer uitgebreid en als je een drankje haalt, dan wordt er niet zuinig gedaan met aantal centiliters alchohol. En het is zo’n 50 procent goedkoper als in Nederland. Daar worden we allemaal gelukkig van.

De stad Cluj-Napoca

Het festival ligt midden in de studentenstad Cluj, de twee na grootste stad van Roemenië. Het idyllische stadje heeft veel leuke plekjes, zoals een patio waar je heerlijk kunt eten bij een hip tentje genaamd Casa Boema. Daarnaast kent het veel leuke pleintjes met veel restaurantjes, waar je over het algemeen eten krijgt uit de Mediterraanse keuken en koffie zoals we die enkel kennen uit Italië.

43821051782_217b2ce40d_k

Conclusie

Het festival is genieten. Je kan heerlijk ronddwalen over het festivalterrein en continu iets nieuws vinden. Bij de kleinere stages vergeet je de grootte van het festival en biedt daarom de perfecte balans tussen het springen in de menigte bij de Arena en de intieme setting van de Daydreaming stage.

De Roemenen zijn super vriendelijk. Ze helpen je graag en spreken over het algemeen goed Engels. Je voelt je hierdoor erg welkom op Untold, want iedereen is oprecht geïntresseerd en waarderen het dat je helemaal vanuit Nederland komt om dit onvergetelijke festival te bezoeken.

Op en neer vliegen voor het festival is een flinke reis, daarom zou ik het persoonlijk aanraden om dit te combineren met een rondreis door Oost-Europa. Zoek je nog de ideale vakantie voor volgend jaar en staat een roadtrip op je bucketlist? Dan weet je wat je te doen staat.