Chopper

Ultieme motor guide man man

Wanneer het woord chopper valt, wordt vaak gedacht aan Harley-Davidson. De associatie is te begrijpen. Echter, is niet elke Harley een chopper. De naam Chopper is tot stand gekomen doordat alle overbodige onderdelen van een motor werden gechopped. Dit werd voor het eerst gedaan na de 2e wereldoorlog. Daarnaast werden de motoren gecustomized om een zo uniek mogelijke bike te creëren. Destijds werden daar voornamelijk Harley-Davidson motoren voor gebruikt. Tegenwoordig worden meerdere merken en modellen gebruikt om choppers te creëren.

Bobber

Motor syle guide MAN MAN

Twee modellen die vaak door elkaar worden gehaald, zijn de bobber en de chopper. Net als bij een chopper is een bobber een model dat gestript wordt van alle onderdelen die niet noodzakelijk zijn om te kunnen rijden. Het verschil tussen de twee is, dat het bij de bobber voornamelijk bij het strippen blijft. Zo wordt het frame niet gecustomized. Bovendien kent de bobber een langere geschiedenis. De eerste ‘bobbed’ motor werd namelijk voor de tweede wereldoorlog gebouwd.

Cafe racer

Motor syle guide MAN MAN 3

Als er een model is waar we allemaal van dromen, dan is dat de cafe racer wel. De elegantie van de smalle motoren zorgt ervoor dat hij zo populair is. De cafe racer werd voor het eerst populair in de jaren 60. Destijds wilden, voornamelijk, de Britse motorrijders hun motor zo bouwen dat ze op de Gran Prix motoren uit die tijd leken. Ze onderscheiden zich door het platte zadel, de ronde achterkant en het “clubman” of  “clip on” stuur, die vaak zo laag mogelijk wordt gemonteerd. Vroeger werden er kleine lichtere motoren gebruikt voor de bouw van een cafe racer, maar tegenwoordig zie je ook dat de grotere jongens een transformatie krijgen.

Tracker

Motor syle guide MAN MAN 2

De Tracker kun je het beste zien als de Amerikaanse cafe racer. Er zijn veel overeenkomsten tussen de twee zoals het zadel en de ronde achterkant. Het verschil is dat de tracker meer een ‘cross look’ heeft. Zo wordt het stuur van een dirt bike gebruikt. Een submodel van de tracker is de scrambler. Dit is in feite een tracker met lompe dirt bike banden.

Brat Style

Motor syle guide MAN MAN 4

De term komt van oorsprong uit Japan. Hier heeft Go Takamine zijn custom bike shop Bratstyle geopend. Deze term kan voor meerdere modellen worden gebruikt. Zo wordt hij gebruikt voor een bobber die een achterdemper en een kortere achterkant heeft gekregen. Ook wordt de term gebruikt voor een mix tussen een cafe racer en tracker. Deze heeft vaak een doorlopend ‘bobbed’ plat zadel en een cross stuur.

Rat bike

Motor syle guide MAN MAN 5

Een rat bike heeft een speciale verouderde en roestige look. Nee, we bedoelen niet die bikes die een tijd in de schuur staan en die zijn gaan roesten. Nee, we bedoelen die motoren die speciaal zijn gecustomized om die look te creëren. De juiste rat bike is een waar kunstwerk en is niet eenvoudig te bouwen. Voor de bouw worden voornamelijk oudere, rauwere cruisers gebruikt.

Ben je nog opzoek naar jouw eerste motor? Dan is dit wat je moet weten bij het kopen.