Foto via: Doyoutravel

Het begin van de ultieme reis

Een verre reis begint met een goede uitwerking van je plan. In dit geval zal je uit moeten stippelen hoe je Zuidoost Azië wilt gaan ontdekken. Om dit op een handige, eenvoudige manier te doen kun je gebruik maken van tools als TriptomaticDeze tool geeft je de mogelijkheid om je bestemming in te voeren en exact uit te stippelen langs welke bezienswaardigheden je wilt trekken. Daarnaast geef je aan hoelang je blijft en welke plekken je allemaal gezien wilt hebben.

Een mooie bijkomstigheid is het kunnen aanpassen van bestaande routes. Weet je dus alleen je verblijfsduur en is het maken van een eigen route te veel gedoe, dan kun je ook een bestaande trip naar wens aanpassen.

Bangkok, Thailand - February 26, 2016: A cook is preparing food in a restaurants with chairs and tables on the street at Chinatown Bangkok. This area is very popular because the diverse food stands that appear at night time.

De Banana Pancake Trail

Aangezien Azië niet zomaar ontdekt kan worden in één reis dien je allereerst wat ervaring op te doen met het werelddeel. Zoals we zeiden, Zuidoost Azië is de perfecte start. Mocht je genoeg tijd hebben (minimaal twee maanden), dan is het aan te raden te reizen volgens de Banana Pancake Trail. Deze route neemt je mee langs de mooiste trekpleisters in de vier landen aan het vasteland.

Bij het volgen van deze route begint je reis in Bangkok, Thailand. Het is aan te raden hier te starten, aangezien de vluchthaven dagelijks vele vluchten verwelkomd en er dus een goede verbinding is vanuit de rest van de wereld. De Banana Pancake Trail neemt je mee door Thailand naar Laos, Vietnam en Cambodja. Zoals te zien op de kaart is de route op twee verschillende manieren te doorlopen.

De rijke geschiedenis van alle vier deze landen maakt de route een interessante en bijzondere ervaring. Denk hierbij aan de Killing Fields in Cambodja – welke een indrukwekkend beeld geven van de onderdrukking tijdens het Khmer Rouge regime. Daarnaast biedt Vietnam een kijkje in de geschiedenis van de Vietnam oorlog.

In Laos en Thailand vindt je diverse mooie tempels en bouwwerken. Zo is de stad Luang Prabang onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst. De diverse, rijk gedecoreerde en magnifiek gebouwde tempels zijn een ware lust voor het oog. Tevens mogen we de Aziatische keuken niet vergeten, een aanrader voor iedereen die van lekker gekruid eten houdt.

De Banana Pancake Trail is dus een route die meteen vele facetten van Zuidoost Azië laat zien en geschiedenis van onderdrukking en communisme afwisselt met eeuwenoude bouwwerken en heerlijk eten. Beslist een veelzijdige route dus.  

Door de invloeden van Westerse toeristen is her en der een herkenbaar hotel, restaurant of café te spotten. De Westerlingen hebben hun sporen achtergelaten en mede daardoor is de banana pancake ontstaan. De naam is ontleent aan het feit dat je in bijna alle plekken van deze route ’s ochtends zoete bananen pannenkoeken kunt eten.

Overal veilig kunnen betalen

Betalen in dergelijke landen/werelddelen is niet altijd even makkelijk. Wie denkt dat ‘ie met z’n pinpas wel wegkomt’, zal voor onaangename verrassingen komen te staan. We adviseren een betaalmiddel dat goede voorwaarden heeft wat betreft verlies/diefstal of fraude. Een American Express kaart is hier een goed voorbeeld van.

Je ultieme en onvergetelijke trip

Met het gebruik van een dergelijke kaart is er naast betaalgemak nog veel meer mogelijk. Zo kun je met de Gold kaart van American Express bijvoorbeeld 2 keer per jaar toegang krijgen tot 500 luchthaven lounges wereldwijd – ontspannen en comfortabel reizen. Echt onbezorgd op reis? Bij de Platinum kaarten krijg je ten alle tijden toegang tot 1100 lounges wereldwijd en kun je gebruik maken van het advies van de reisadviseurs van American Express om relevante info in te winnen. Zij regelen dan alles voor je tot in het kleinste detail – van het boeken van je vlucht, hotel of tafel in een restaurant. Bij de andere kaarten kun je denken aan services zoals een gratis hotelkamer upgrade, hoteltegoed voor de Spa of een diner en voorrang bij het kopen van tickets voor je favoriete concert. Al deze voordelen neem je mee wanneer je jezelf uitrust met een kaart van American Express. Tevens zorgen ze er voor dat je terecht kunt in een van 600 geselecteerde restaurants wereldwijd. Waar de Chef’s Choices een absolute aanrader zijn. Daarnaast krijg je een gratis aperitief, een fles wijn of maar liefst 20% korting op de rekening. Iets waar wij zeker geen nee tegen zullen zeggen.

Je reis hoeft niet te bestaan uit hostels of pensions, overnachten in een luxueus hotel – zeker in de mooie kustplaatsen – is absoluut geen straf. Rondreizen en tegelijkertijd verzekerd zijn van een goed verblijf en comfortabele luxe, flashpacken dus.

Rice fields on terraced in sunset at SAPA, Lao Cai, Vietnam. Rice fields prepare the harvest at Northwest Vietnam

Essentiële items

Om goed voorbereid het vliegtuig in te stappen zal je een aantal dingen van je checklist moeten strepen. Zaken waar je misschien niet direct aan denkt, maar die je wel goed kunt gebruiken in het paradijs ver weg van het bekende. Met deze items weet je zeker dat je goed voorbereid bent. Zo kun je de rest lekker op je af laten komen en met volle teugen genieten.

Vaccinaties

Om goed van start te gaan zijn vaccinaties van groot belang. Om er zeker van te zijn dat je de reis beschermd kan beginnen, zal je voorafgaand aan de reis twee vaccinaties moeten nemen. Een voor DTP en een voor Hepatitis A.

Difterie, Tetanus en Polio zijn veel voorkomende ziektes en kunnen op redelijk eenvoudige wijze opgelopen worden (hoesten, straatvuil en met ontlasting besmet voedsel en drinkwater). Een inenting zorgt voor bescherming en geen verdere zorgen over het oplopen van dergelijke kwalen. Hepatitis A wordt eveneens overgedragen door voedsel en drinkwater.

Wat belangrijk is om te weten: indien je bent geboren na 1 januari 1950 volstaat een inenting tegen DTP (je hebt dan een inenting gehad als kind). Wanneer je deze vaccinaties nooit hebt ontvangen, is het advies drie prikken te laten zetten. Voor Hepatitis A geldt: een prik werkt een jaar lang. Een tweede kan eventueel genomen worden zes maanden na de eerste. Deze geeft je 30 jaar bescherming.

Met beide vaccinaties in je lichaam mag je zonder problemen arriveren in Azië.  Vergeet niet om je vaccinatiebewijzen mee te nemen.

Visum

Om de bovengenoemde landen in te mogen zal je een visum nodig hebben. Het enige land waar dit vooraf geregeld dient te worden is Vietnam. Mocht je dus besluiten om rechtstreeks naar Vietnam te vliegen, zorg dan dat je vooraf een visum hebt geregeld voor dit land. Doe dit bij een Vietnamese ambassade of regel een Visum on arrival.

Die laatste is het eenvoudigst en geeft je een visum bij aankomst op de Vietnamese luchthaven. Om dit te bewerkstelligen moet je vooraf een autorisatiebrief regelen (dit kan ook via de ambassade).

Wanneer je je reis begint in Thailand, Laos of Cambodja, krijg je zonder al teveel moeite een visum bij aankomst. Het gaat hier om een visum dat 30 dagen geldig is. Vereiste is een paspoort dat na vertrek uit het land nog zes maanden geldig is. Tevens kun je in Thailand ook een toeristenvisum aanvragen (hiervoor ga je naar het Thaise consulaat in Amsterdam of de ambassade in Den Haag). Met een dergelijke visum mag je 60 dagen verblijven in het land.

Prijzen van een visum in deze landen variëren van 20 Amerikaanse dollars tot 35 Amerikaanse dollars. Neem tevens twee pasfoto’s mee, deze zijn een vereiste voor het visum in Cambodja. Met al deze aspecten in het achterhoofd krijg je zonder enige problemen een visum voor de landen die je wil bezoeken.

Tas of Koffer

Wil je rondreizen op traditionele wijze, dan raden we je een tas aan. Zo kun je jezelf eenvoudig verplaatsen tussen de verschillende plekken. Als je Zuidoost Azië gaat ontdekken als een ware flashpacker, dan is een koffer misschien voldoende. 

Een tas zal voornamelijk door de die-hard backpacker gekozen worden, deze is eenvoudig mee te nemen wanneer je per voet afstanden aflegt. De koffer is de meest gangbare optie wanneer je verblijf goed is uitgestippeld en je constant een goede verbinding hebt tussen de verschillende plekken. De keuze voor het soort bagage is dus tevens een stukje ontzorgen.

Als je deze zaken concreet hebt gemaakt en voor jezelf hebt besloten hoe je het gaat aanpakken, dan ben je klaar voor de reis. Wel willen we je op het hart drukken dat het regelen van de financiële aspecten (naast vaccinaties en visums) de belangrijkste taak op je to-do list is.

Gun jezelf financieel gemak, zorg voor een goede (geïntegreerde) verzekering en ben voorbereid op iedere situatie. Zo kun je altijd nieuwe spullen aanschaffen wanneer iets kwijt is, je bent in staat om vliegtickets te boeken en kunt overig vervoer regelen.

Geld – zeker in deze situatie – vereenvoudigt een boel zaken. Zorg dus dat dit niet het punt is waar je steken laat vallen.

Busy street corner in old town Hanoi, Vietnam. Lots of people are commuting on motorbikes or cars. The street is lined by stores and appartment buildings.

Laat je verrassen en geniet met volle teugen

Het belangrijkste van dit alles is dat je geniet. We kunnen je slechts adviseren en verder zal je zelf de wijde wereld in moeten trekken om te ontdekken. Het reizen naar nieuwe plekken is altijd een verrassing en niemand weet wat jou te wachten staat. Laat dat onbekende element juist je prikkel zijn en zorg dat je een onvergetelijke reis maakt.