1. Zet apparaten uit
Volgens de experts is het verstandig om je apparaten een uur voordat je naar bed gaat uit te schakelen. Het blauwe licht van je tablet, telefoon of laptop zorgt ervoor dat je hersenen denken dat het overdag is, waardoor je dus lastiger in slaap kunt komen wanneer je 5 minuten voordat je gaat slapen nog op je telefoon hebt gezeten.
2. Lees een boek
Lees een goed boek, in plaats van de derde avond op rij op de bank voor de tv hangen. Ga voor een van deze inspirerende boeken die je aan het denken zetten. Natuurlijk is het ooit lekker om een inhoudsloos programma te kijken waarbij je niet hoeft na te denken, maar het is ook belangrijk je hersenen ‘up to date’ te houden, door ze af en toe te triggeren door middel van het lezen van een inspirerend boek. Volgens onderzoek helpt het lezen van een boek, al is het maar 6 minuten, stress met 68% te verminderen.
3. Houd een dagboek bij
Wanneer het niets voor jou is om hele verhalen op te schrijven, houd het dan simpel. Schrijf in steekwoorden op wat goed ging die dag en wat niet, of gewoon iets wat je kwijt wilt. Zo kan je hier altijd op terug kijken en het van je af schrijven. Het blijkt dat personen die aan het eind van de dag iets in hun dagboek schrijven, 20% productiever zijn.
4. De volgende dag plannen
En dan bedoelen we niet van minuut tot minuut, maar globaal plannen. Bedenk kort hoe je dag eruit gaat zien en of er bepaalde punten zijn die écht gedaan moeten worden. Door je prioriteiten voor de volgende dag op te schrijven, ga je met een leeg hoofd naar bed en sta je de volgende ochtend fris op en ben je klaar om je doelen te bereiken.
5. Koel af
Het vele draaien en het onrustig zijn in bed is vaak het gevolg van warmte of kou. De ideale slaaptemperatuur is tussen de 18 en 21 graden Celsius, bij deze temperatuur vind je lichaam optimale rust. Stijgen de temperaturen buiten naar tropische bestemmingen? Neem dan een koude douche voordat je gaat slapen, dit helpt om je lichaam af te koelen.
6. Quality time
Tijd met vrienden en familie is hetgeen dat iedereen nodig heeft. Uit onderzoek van de Universiteit van Chicago is gebleken dat hoe beter je relatie met familie en vrienden is, des te beter je slaapt. Praat over je dag met je partner, speel met je kinderen of knuffel je hond. Hecht waarde aan quality time met je familie en vrienden, want dit is iets dat iedereen goed doet.
7. Schoonmaken
Na 9 uur nog schoonmaken? Wel als je huis of je slaapkamer een rommel is. Een rommelige ruimte kan ervoor zorgen dat je hoofd dit onbewust overneemt. Een opgeruimd huis vermindert stress, wat betekent dat je een rustige nacht tegemoet gaat en uitgerust wakker zult worden.
8. Slapen
Natuurlijk, na 9 uur ga je een keer naar bed. Maar hoe laat? En wat is nu de beste periode om je slaap te pakken? Dit verschilt per persoon. Ook het slaapritme van de grote leiders verschilt, hier zit geen overeenkomst in. De ene persoon heeft genoeg aan 6 uur slaap, de ander kan alleen functioneren wanneer hij daadwerkelijk 8 uur heeft geslapen. Vind uit voor jezelf na hoeveel uur slaap jij op je best bent. Het belangrijkste is dat je een routine hebt in je aantal uren slaap en de tijden dat je naar bed gaat en opstaat.
Al deze stappen zullen ervoor zorgen dat jij uitgerust en zonder zorgen aan je hoofd je bed in stapt, de volgende ochtend fris weer opstaat en klaar bent om de dag te veroveren en je dus niet meer moe bent na een volle nacht slapen.