1. Het blijkt dat men aan de hand van één foto al een redelijk goede inschatting over jou kan maken
Men kan verassend veel over jou vertellen aan de hand van één foto. Uit een onderzoek uit 2009 blijkt dat men bij het zien van een foto de inschatting kan maken wat voor zelfbeeld je hebt, hoe religieus, extravert, precies en meegaand je bent.
2. Wanneer je aantrekkelijk bent, nemen mensen aan dat je meer kwaliteiten hebt
Psychologen noemen dit fenomeen “het hallo effect.” Dit houdt in dat wanneer iemand er goed uit ziet, wij doorgaans aannemen dat deze persoon ook intelligent of toegewijd is. Daarnaast krijgen deze mensen vaker meer betaalt en zijn hun kansen op promotie of een baan groter.
3. Mensen baseren leiderschapskwaliteiten op basis van lengte en de lengte van je gezicht
Onbewust worden lange mensen en in het bijzonder mensen met een langwerpig gezicht gezien als betere leiders. Dit blijkt uit een onderzoek uit 2013.
4. Aan de structuur van je gezicht te zien, kan men inschatten hoe agressief je bent
Mensen met een breder gezicht en in het bijzonder een brede kaaklijn worden als agressiever gezien. Dit schijnt ook zo te zijn, omdat je deze gezichtsstructuur aan een hoog testosteron gehalte te danken hebt. Daarnaast gebruiken mensen diezelfde kenmerken om te oordelen hoe sterk jij bent. Mensen met een vriendelijk gezicht, worden automatisch minder sterk geacht en van mensen met een boos gezicht wordt verwacht dat ze sterk zijn.
5. Wanneer je een onbetrouwbaar gezicht hebt, word je sneller gezien als crimineel
Mensen die boos kijken worden over het algemeen sneller als crimineel gezien. Uit een Brits en Israelisch onderzoek blijkt dat mensen met een ondeugende/onbetrouwbare uitstraling als crimineel gezien worden. Dit wordt meegenomen bij een veroordeling van een straf. Zo bleek dat bij rechtszaken, zeker bij rechtszaken met een jury, de veroordeelde met een onbetrouwbaar uiterlijk sneller een zware straf kreeg, dan mensen met een betrouwbaar uiterlijk. Ook op scholen speelt dit fenomeen een belangrijke rol.
6. Los van cognitieve vooroordelen, kun je aan soms iemands uiterlijk zijn gezondheid meten.
De mate van rimpels in je gezicht kan bijvoorbeeld iets zeggen over je hart. Gemiddeld gezien hebben mensen met meer rimpels namelijk een slechter hart, dit zijn feiten die bij een onderzoek in 2012 ontdekt werden. Maar ook uit iemands ogen kun je veel opmaken qua gezondheid. Rode spots in je netvlies kunnen bijvoorbeeld een teken zijn van diabetes.
7. Naast gezichtskenmerken kan ook jouw lichaam iets zeggen over je gezondheid
Uit de bevindingen van een 15 jaar durend onderzoek bij 4000 mannen blijk dat bij mannen de lengte van bepaalde vingers in relatie tot de kans op prostaatkanker. Bij mannen staat de lengte van bepaalde vingers bijvoorbeeld in relatie tot de kans op prostaatkanker. Mannen wiens wijsvinger dezelfde lengte of langer is dan hun ringvinger, hebben 1/3e meer kans om deze ziekte te krijgen. Uit verschillende studies blijkt ook dat lengte in relatie staat met bepaalde ziektes. Zo hebben lange mensen minder kans op hartproblemen en kleine mensen minder kans op kanker. Deze bevindingen hebben hoogstwaarschijnlijk te maken met groeihormonen, wat sommige kansen op ziekte verkleind maar anderen juist vergroot.
Uiterlijke kenmerken zeggen dus veel over ons. Echter wil dit natuurlijk niet zeggen dat deze kenmerken voor iedereen gelden, het zijn slechts statistieken van gemiddelden.